U trendu

Hrvatsko-švajcarski film “Mare” u bioskopima širom Srbije

BEOGRAD – Nagrađivani film “Mare” švajcarske rediteljke Andree Štake, u kome glavne uloge igraju Marija Škaričić, Goran Navojec i Mirjana Karanović, od juče se nalazi u bioskopima širom Srbije, najavio je distributer “Fame Solutions”.

Hrvatsko-švajcarski film rediteljke i scenaristkinje Štake doživeo je svetsku premijeru prošle godine na Međunarodnom filmskom festival u Berlinu.

Marija Škaričić u naslovnoj ulozi dobila je prestižnu nagradu “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2020. i posebno priznanje na Pulskom filmskom festivalu.

Film je do sada prikazan na više od 30 festivala i dobio još nekoliko priznanja.

Ostvarenje prati Mare, ženu u četrdesetim godinama, koja živi u malom dalmatinskom mestu u blizini aerodroma, a nikada nije letela avionom.

Posao je ostavila kada se udala da bi se posvetila mužu i deci i sada kao majka troje tinejdžera ponekad se oseća kao stranac u sopstvenom domu.

Iako voli svoju porodicu, žudi za promenom i posmatra avione kako lete iznad nje.

Kada se u susednu kuću useli stranac, njena svakodnevnica će se ozbiljno promeniti, a ceo njen život biće stavljen na probu.

Rediteljka je napisala scenario i snimila film prema glavnoj glumici Mariji Škaričić, koja je nedavno imala premijeru drame “Tereza37” Danila Šerbedžije na 49. FEST-u u Beogradu.

“Ovo je film o jednoj ženi, o njenim traganjima, otkrićima, pitanjima nedoumicama, veseljima, radostima, tugama, svakodnevnici, film o jednom životu”, približila je glavna glumica novi film.

“Drago mi je da smo snimile „Mare“. Mislim da je Andrea uspela da se izrazi onako kako je želela i srećna sam što sam imala priliku da doprinesem tome. Ono čime se ona bavi je vrlo suptilno i intimno, to su pitanja i porivi koji se često doživljavaju kao luksuz”, navela je Škaričićeva, dramska umetnica poznata srpskoj publici i po crnogorskom filmu i mini seriji “Grudi” Marije Perović, kao i odličnom regionalnom mini serijalu “Uspjeh” Danisa Tanovića.

Mirjana Karanović, koja u ovom filmu igra Marinu majku, odigrala je skoro Miru Marković u mini seriji “Porodica” Bojana Vuletića, a biće aktuelna i sa filmom “Toma” o Tomi Zdravkoviću, kao i u novoj TV seriji “Advokado” prema scenariju Nikole Pejakovića Kolje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.