U trendu

Humanitarna predstava „Tajna“ premijerno 31. maja u „Vuku“

BEOGRAD – Premijera humanitarne predstave „Tajna“ prema zamisli Marije Milanović, predsednice Centra za žrtve nasilja „Dar“, biće održana u ponedeljak, 31. maja, na sceni teatra Vuk u Beogradu, najavljeno je danas u Ustanovi kulture „Parobrod“.

Predstava „Tajna“ je deo projekta ,,Emocijom protiv nasilja“ u okviru kojeg deca, žrtve nasilja, pokazuju svoje glumačke talente, a prihod od prodaje ulaznica namenjen je za pomoć upravo toj deci.

Školu glume vodi glumica Jana Mihailović, a proces rehabilitacije dece zrtava nasilja kroz časove prati specijalista neuropsihijatrije Mirjana Tomović.

Idejni tvorac projekta rehabilitacije dece kroz časove glume Marija Milanović, navela je da se sami koreni njenog 10-godišnjeg humanitarnog rada nalaze u njenom odrastanju, jer je njen pokojni otac bio glumac i radio je sa decom.

Na prvom humanitarnom maskenbalu koji je Centar održao, jedna od učesnica projekta, glumica Mihailović, pojavila se u jednoj sceni i to je navelo Milanovićevu da pomisli kako bi ona mogla raditi sa najmlađima.

Mlada glumica je rado prihvatila poziv da se priključi projektu dramske rehabilitacije.

„Deci to može mnogo pomoći u prevazilaženju problema, prvi rezultati su pokazali da se deca brzo otvaraju, oslobađaju i spremaju da govore o svojim iskustvima i susretnu se sa svojim problemima“, kazala je direktorka Milanović.

Ona je pritom dodala da će na sceni nastupiti samo deca koja su se osetila dovoljno spremnim da to iznesu pred publikom.

Takođe je otkrila da u glumačkoj postavi ima i dece koja nisu žrtve nasilja, kako bi se time izbeglo „obeležavanje“ i uspostavila jednakost među decom, što predstavlja veliku i značajnu poruku predstave.

Milanović je istakla da se njen Centar „Dar“ bavi prevashodno svakim oblikom nasilja i da radi sa roditeljima i decom.

Kako je izdvojila da nasilje najčešće trpe žene, majke sa decom, direktorka misli da će predstava podstaći mnoge da se priključe projektu.

Dramski pedagog u ovom projektu Jana Mihailović otkrila je da je predstava skup improvizacija nastalih tokom zadataka koje je ona deci zadavala, te da je jako zadovoljna kako je svako dete napredovalo.

Dramska umetnica je takođe otkrila da se rasplakala čim je videla decu u kostimima, jer je shvatila da je bila deo veoma važnog perioda njihovog života.

Specijalista neuropsihijatrije, doktorka Mirjana Tomović, prihvatila je da zajedno sa glumicom vodi i nadgleda časove, a uz to im je i UK „Parobrod“ izašao u susret.

Doktorka je dodala da deca nisu izlečena, već da se tek, „kao pupoljci cveta, otvaraju prema drugima“.

Tomović je takođe naglasila da živimo u vremenu gde ima mnogo više nasilja nego pre, da je baza svih dečijih frustracija raspad porodice, da deca praktično odrastaju sama i da povrh toga imaju pristup društvenim mrežama, koji nije tako lako kontrolisati.

„Ovim putem deca dobijaju modele ponašanja, a niko ih na tim mrežama ne uči kako da snose odgovornost za svoje ponašanje. Tu su im se otvorila vrata nasilja, a ona nisu upućena da je to zapravo nasilje“, zaključila je doktorka ovu veoma aktuelnu i bolnu temu.

Ovaj vid projekta se prvi put realizuje u Srbiji, a podrzale su ga licnosti iz javnog zivota.

Predstava „Tajna“ je tek pocetak procesa koji ce trajati tokom citave 2021. godine, ali i uvertira za proslavu prve godisnjice rada Centra za zrtve nasilja „Dar“, osnovanog 22. juna.

U toku su dva inovativna projekta čiji je cilj borba protiv svih oblika nasilja – navedeni „Emocijom protiv nasilja“ i ,,Moja opština bolja opština“, a od jeseni su u planu jos dva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.