U trendu

Igralište Pipi Duge Čarape otvoreno u Novom Sadu

NOVI SAD – Povodom obeležavanja 75 godina od nastanka Pipi Duge Čarape, jedne od svetski najpoznatijih junakinja književnosti za decu, Ambasada Švedske je uz podršku i donacije 12 švedskih kompanija, u Novom Sadu otvorila „Pipi igralište“ prilagođeno deci sa posebnim potrebama.

Povodom otvaranja „Pipi igrališta“ u ponedeljak, Ambasada Švedske je saopštila da je Novi Sad odabran pošto je pre 36. godina autorka romana o Pipi Dugoj Čarapi, Astrid Lindgren (1907-2002) posetila taj grad, gde je dobila povelju „Zmajevih dečjih igara“, a njenim učešćem u tradicionalnoj manifestaciji za decu, Novi Sad je zvanično ostao zabeležen u dokumentaciji stvaralaštva i zaostavštine švedske književnice.

„Pipi je simbol snažnog deteta koja čuva i sebe i druge, ima svoju ideju o tome šta je pravedno i sprovodi je u delo, iako ima tešku porodičnu situaciju. Priča o Pipi skreće pažnju društvu na to da deca treba da budu zaštćena i da imaju prava“, rekao je ambasador Jan Lundin.

Priče o Pipi Dugoj Čarapi objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primeraka i smatraju se prekretnicom u savremenoj književnosti za decu i najuticajnijom dečjom knjigom svih vremena, dok kritičari kažu da Pipi inspiriše decu da porastu u ljude koji će misliti svojom glavom i boriti se za lepši život, saopštila je ambasada.

Lundin je dodao da se raduje što je u pripremi novi Zakon o porodici i pravima deteta, u kome neće biti mesta nasilju i telesnom kažnjavanju dece, što će „biti pozitivan doprinos pravima dece u Srbiji“,

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da postoji kontinuitet u saradnji sa ambasadom Švedske kroz različite projekte, a da je kruna te saradnje upravo otvaranje „Pipi igrališta“.

„Igralište se nalazi u delu grada koji se brzo razvija. Siguran sam da će mališani uživati u njemu. Zahvalni smo švedskim kompanijama koje su dale svoj doprinos u realizaciji ovog projekta“, rekao je Vučević.

Opremanje „Pipi igrališta“ u Novom Sadu pomogle su švedske kompanije AstraZeneka (AstraZeneca), Pejkom, Broveks (Brovex), Huskvarna (Husqvarna), Ikea, Sekuritas (Securitas), Sistemer (SystemAir), Atlas kopko (Atlas Copco), Katena medija (Catena Media), Tetra Pak, Paroko (Paroco) i Unimet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.