U trendu

Ilić: KCB je nastavio da pomera granice

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bio je koreograf i v.d. direktora Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić koji je govorio o radu svoje ustanove u pandemijskim uslovima, kao i učešću u kreiranju svečanosti otvaranja povodom „Novog Sada – evropske prestonice kulture“.

Ilić je podsetio da je KCB posle globalnog zatvaranja bio među prvim kulturnim ustanova koje su otvorile vrata, naglasivši da im je „izuzetno važan kontakt sa publikom i bez toga KCB ne može da egzistira“.

„Mi jesmo imali vrlo napornu prošlu godinu s obzirom da smo imali Oktobarski salon koji je uz velike napore i vremenska pomeranja ipak održan u drugačijim, čudnijim uslovima, ali se manifestacija dogodila pred publikom.To je naša dužnost i misija kao glavnih organizatora“, istakao je Ilić.

Prema njegovom mišljenju, i 2022. godinu „obeležiće neizvesnost, brzo snalaženje i menjanje postojećih planova“.

Ilić je naglasio da u KCB-u za sada nema odstupanja od predloženog plana, izložbe teku po planu, a ovu godinu će sigurno obeležiti vanredno izdanje Oktobrskog salona kojeg će njegova ustanova voditi organizacijski i kustoski.

Tokom pandemijskih meseci izazov su bili saradnja sa internacionalnim umetnicima, dolazak njihovih radova a isto tako i povrat, jer na to niko ne može da utiče, a Ilić ističe da je „došlo do velikih promena u transportu i komunikaciji sa inostranim galerijama“.

„Mislim da smo se dobro sačuvali. U smislu duha motivacije mi smo nastavili da pomeramo granice i sva tri galerijska primarna prostora nastavljaju vrlo hrabro sa svojim izložbama. Vrlo je posećen program što govori o kvalitetu“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, dosta je podmlađen tim KCB-a tako da sada ta ustanova ima „mudrost i iskustvo, i rizik mladih ljudi“.

Ilić je istakao da je za njega kao koreografa kraj 2021. godine obeležila „divna sinergija igrača iz Hrvatske i Srbije“ u predstavi „Igra s mitom“, koja je nakon rezidencije u Zagrebu, kao „proces, eksperiment i razmena iskustava“ naišla na odobravanje i publike u Beogradu.

Uz to,na poziv Kuće kulture iz Celja urađena je rekonstrukcija starog baleta kompozitora Josipa Ipoveca kroz savremeni koreografski jezik.

Učešće u kreiranju nedavne svečanosti otvaranja povodom Novog Sada – Evropske prestonice kulture za Ilića je bila prilika koja nosi „veliku odgovornost, strepnju, strah i neizvesnost“, imajući u vidu veliki broj otvaranja sličnih manifestacija.

„Aleksandar Nikolić kao reditelj i njegov tim, i ja kao koreograf smo odlučili da predstavimo jednu vrstu našeg snolikog grada Novog Sada, da predstavimo ono što jeste Novi Sad sa svim svojim kulturama, nasleđem… Milslim da smo uspeli u tome“, ocenio je Ilić.

Prema njegovim rečima, to je bio veliki izazov jer je bilo preko 50 izvođača, odnosno skoro 100 ljudi uključujući tehniku i prateći tim, koje je trebalo uskladiti u danima kada se pojavio novi soj virusa.

Upitan o projektima za ovu godinu, Ilić je rekao da je on „jedan od dosadnih, disciplinovanih umetnika“ koji već počektom godine vrlo jasno zna šta će biti plan i obično ne odstupa od toga.

Ilić očekuje da će 2022. sigurno obeležiti njegov primarni posao u KCB-u i vrlo ozbiljan rad pri Institutu za umetničku igru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar