U trendu

Ilustracije Gorana Đeličanina u Paraćinu

PARAĆIN – U Galeriji „S S“ Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Potočcu kod Paraćina danas je otvorena izložba ilustracija, poznatog srpskog ilustratora, slobodnog umetnika, novinara i publiciste Gorana Đeličanina.

Izložbu je otvorio likovni pedagog iz Jagodine Branislav Đokić Kan, koji je istakao da „Đeličanin svojim virtuoznim i jasnim grafizmom, vedrim koloritom, svojstveno velikim ilustratorima, uspeva da nacrta i vaduh i miris“.

„Hvala mu, i hvala svim ilustratorima, od Zmajevog ‘Nevena’, ‘Pionira’, ‘Poletarca’ i drugih dečijih listova koji su doprineli promeni didaktičkog, psihološkog, estetskog i moralnog stava prema deci“, rekao je Đokić.

On je Đeličanina svrstao u velikane koji su „svoje živote utkali u hiljade knjiga sa opstimističkim ilustracijama za decu“.

Đeličanin je rođen 1960. godine u Kruševcu, živi i radi u Varvarinu, a za svoj umetnički rad je dobio 160 nagrada u Srbiji i inostranstvu.

Sarađuje s brojnim listovima, objavio je knjige karikatura: „Basne bez reči“, „Mapa karikatura“, „Mapa ratnih crteža“…

Galerija „S S“ je osnovana 1981. godine, kao „likovno-pedagoška, umetnička inicijativa, koja nastoji da obrazuje, komunicira i razvija likovno- kreativni potencijal mladih“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.