U trendu

IMDb ponovo dozvolio glasanje za Daru iz Jasenovca

BEOGRAD – Posle kratkotrajne zabrane glasanja za „Daru iz Jasenovca“, filmska baza IMDb ponovo je omogućila posetiocima sajta da daju svoj glas za srpskog kandidata za „Oskara“.

Zabranu su uveli administratori sajta zbog svojevrsnog „rata glasovima“, u kojem su korisnici iz Srbije filmu mahom davali čiste desetke, dok su, kako se pretpostavlja, korisnici sa druge, hrvatske strane, filmu davali „jedinicu“.

U trenutku kada je isključena opcija ocenjivanja, film je imao ocenu 9,4, a maksimalna ocena je 10.

Mogućnost glasanja vraćena je na dan kada je u Americi počela bioskopska distribucija „Dare“, srpskog kandidata za 93. nagradu američke Akademije filmske umetnosti i nauke „Oskar“.

Film se premijerno od juče prikazuje u Čikagu, Atlanti, Dalasu, Majamiju, Hjustonu.

Nažalost, film o stradanju srpske dece u zloglasnom logoru, na dan početka distrubucije u SAD suočava se s novim negativnim kritikama, ovog puta u „Los Anđeles tajmsu“, saopštili su distributeri filma.

Nakon neosnovane tvrdnje Džeja Veisberga u „Varajitiju“ da je film neskrivena srpska nacionalistička propaganda, a koja je objavljena neposredno pred glasanje za nominacije za Zlatnog globusa, nova kritika u LA Tajmsu nedvosmisleno predstavlja opstrukciju nominacije za prestižnu filmsku nagradu.

Naime, uz žustru kritiku tematike kojom se film bavi, navodi se da je „najciničnije da je film kandidat za Oskara“.

S druge strane, praćena brojnim pozitivnim kritikama „Dara“ isplivava kao edukativno ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije, kaže se u saopštenju.

Filmom su se na veoma posvećen i pozitivan način bavili brojni eminentni sajtovi specijalizovani za film.

U Srbiji se film prikazivao nedelju dana u Domu kulture Gračanica krajem 2020. godine, a zvanična premijera u Beogradu se očekuje krajem aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.