U trendu

Improvizatori Spinifeks i Engls ejt na Beogradskom džez fes

BEOGRAD – Grupe Spinifeks i Engls ejt nastupiće 28. oktobra u okviru večeri avangarde i improvizacije na „Beogradskom džez festivalu“, saopštio je danas organizator Dom omladine Beograda (DOB).

„Tradicionalno ‘Beogradski džez festival publici predstavlja neka od najistaknutijih imena avangardne i improvizovane džez muzike, a prava poslastica za ljubitelje ovakvog zvuka biće dupli koncertni program u sali ‘Amerikana’ DOB-a“, kaže se u saopštenju.

Spinifeks predvodi od 2005. godine saksofonista i kompozitor Tobijas Klajn, Nemac nastanjen u Holandiji, a bend, kog trenutno čine i muzičari iz SAD, Belgije i Portugala, objavio je šest albuma u različitim postavama, i kroz slobodnu improvizaciju spaja pank, hardkor, grandž i druge pop žanrove.

Uz Klajna u Spinifeks sviraju trubač Bart Maris, tenor saksofonista Džon Dajkmen, gitarista Jasper Štathuders, basista Gonzalo Almeida i bubnjar Filip Mozer.

Švedsko-norveški Engls ejt vodi alt saksofonista Martin Kihen, a iz DOB saopštavaju da je njihov format „i danas fleksibilan, u zavisnosti od ambicija promotera i dostupnosti muzičara“, ali da su bez obzira na
„veličinu sastava koncerti uvek veoma uzbudljivi, dirljivi i moćni“.

U Engls ejt nastupaju, pored Kihena, bariton i sopranino saksofonista Eirik Hegdal, trubač Magnus Bro, trombonista Mats Eleklint, basista Johan Bertling, klavirista Aleksander Zetson, vibrfonista Matias Štal i bubnjar Konrad Agnas.

„Beogradski džez festival“ biće održan 37. put od 26. do 31. oktobra „Džez plamen / Jaž Flame“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.