U trendu

Indijsku nagradu za književnost vratio 41 pisac

Više od 40 indijskih pisaca vratilo je nagrade indijske prestižne književne akademije iz protesta, kako navode, zbog sve veće netolerancije pod vladom premijera Narendre Modija.

Pisci, esejisti, dramaturzi i pesnici, do danas ukupno 41, vratilo je nagrade zbog svakodnevnog ispoljavanja netolerancije i zaslepljenosti poput linčovanja muslimana zato što je navodno jeo govedinu ili ubistva kritičara verskog fanatizma.

Indijski književnici su ljuti na Nacionalnu književnu akademiju i zato što se nije oštrije oglasila posle ubistva nagrađivanog pisca Malešapa Kalburgija koji je ubijen u avgustu zbog pisanja o praznoverju i lažnim verovanjima.

Vlada je odbacila protest pisaca i optužila ih da su politički motivisani.

„Ako kažu da ne mogu da pišu, neka prestanu da pišu“, rekao je ministar kulture Maheš Šarma.

Pisci navode da ne mogu da budu nemi posmatrači brojnih incidenata s nasiljem i napadima na intelektualce i sve većih ograničenja slobode govora.

Kada je Modi u maju 2014. ubedljivo pobedio na izborima, pojavila se bojazan da bi desničarski hindu nacionalizam mogao dovesti do nasilja i verske netrpeljivost. Modi, koji je godinama optuživan da nije zaustavio nerede u državi Gudžarat u kojima je ubijeno oko 1.000 muslimana, obećao je da će kao premijer raditi za sve.

Prošle godine je, međutim, došlo do porasta nasilja hinudističkih grupa koje pokušavaju da svoja uverenja nametnu svima. Vlada Indijske narodne partije (BJP) suzbila je klanje krava, a nestalo je i mesa bizona koje je glavni izvor proteina za siromašne muslimane i hinduse iz nižih kasta.

Zabrana klanja krava je dovela do porasta nasilja hinduističkih grupa. Jedan musliman je na severu Indije prošlog meseca linčovan posle glasina da je njegova porodica imala govedinu za večeru.

Reagujući na zahteve da vlada reaguje na linčovanje, Modi je rekao da su ubistva „žalosna i nepoželjna“, ali da njegova vlada nije odgovorna pošto su lokalne vlasti nadležne.

Prošle nedelje poznata književnica Najantara Sahgal je vratila nagradu akademiji posle čega su usledili slični gestovi drugih pisaca. Sahgal, nećaka prvog indijskog premijera Džavaharlala Nehrua, poznata je kao oštra i nezavisna politička spisateljica koja se sukobila i sa svojom rođakom, premijerkom Indirom Gandi kada je uvela vanredno stanje u Indiji sredinom 70-ih.

Pisac Ghulam Nabi Hajal je rekao da bi ranije vlade pokušale da uspostave mir među zajednicama, ali da to nije slučaj s desničarskom BJP.

„Tokom jedne godine, Indija je postala zagušljiva i ekstremno netolerantna“, rekao je on, dodajući da vlada „sada bestidno i institucionalno podržava nasilje među zajednicama“.

Salman Ruždi, koji je rođen u Mubaju, rekao je da je primio skoro 10.000 gnevnih poruka otkada je podržao pisce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.