U trendu

Inđija dobila galeriju Adligata

INĐIJA – Svoja vrata danas je otvorila nova Galerija „Adligat“ u Inđiji izložbom posvećenom glumcu Pavlu Vuisiću, koju čine lični predmeti, fotografije, članci iz novina, pesme, crteži, ugovori.

Pojedini predmeti su deo trajnog legata.

U prizemlju se nalazi izložbeni deo u kojem će se smenjivati izložbe velikana iz oblasti književnosti, umetnosti, nauke i istorije.

U sastavu ustanove su legati Miloša Crnjanskog, kralja Milana Obrenovića, pisma princa Đorđa Karađorđevića, ali i predmeti hemičara Marta T. Leka.

Posetioci imaju priliku da vide predmete glumca Ivana Bekjareva, primabalerine Ivanke Lukateli, Danila Bate Stojkovića i mnogih drugih.

„Mi smo dva i po meseca svakog jutra rano ustajali, a i u snove odlazili sa istom mišlju, šta bi sutra trebalo da radimo sa ovom galerijom. Rezultat je u smislu kulture, veliki za Inđiju, Vojvodinu, čak mislim da je malo veći i od mere Srbije“, rekao je prilikom otvaranja direktor Turističke organizacije Inđija Milan Bogojević.

„Adligat“ je ogranak istoimenog Muzeja iz Beograda sa kojim je Turistička organizacija Inđije potpisala protokol o saradnji, u cilju unapređenja turizma, kulture i umetnosti.

„Upravo je ovaj muzej ono što Inđiju podiže na daleko viši nivo.
Dakle nije samo Inđija privreda i dolazak novih investitora, Inđija je i kultura i sport“, izjavio je šef kabineta predsednika Opštine Inđija Nemanja Milojević.

Među osnivačima su mnogobrojne ugledne ličnosti srpske kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.