U trendu

Instalacija u javnom prostoru Distrikt od 28. oktobra u NS

NOVI SAD – Instalacija u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!“ biće izložena od 28. oktobra do 28. novembra u Distriktu, u okviru projekta Remix Comix i programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Zvanično otvaranje odigraće se na početku konferencije „Remix Comix: Strip, nasleđe i savremena umetnost“.

Instalacija nastaje kroz saradnju romske zajednice u Novom Sadu i umetnika koji učestvuju na rezidenciji Remix Comix od 17. do 31. oktobra.

U cilju kontekstualizacije našeg načina gledanja ili čak odbijanja da vidimo, naslov koristi romsku kletvu koja naglašava gubitak vida, kao motiv drugog koji definiše našu percepciju, drugog kome treba oduzeti moć.

Ova saradnja stvara privremeni kolektiv, labavo organizovanu grupu, koja kroz razmenu različitih modela rada, ima za cilj da prati istoriju i socijalnu kartografiju romskog naroda, ličnu i kolektivnu, materijalnu i nematerijalnu, koje se prečesto prećutkuju.

Tokom dve nedelje na istom zadatku sarađuje šest učesnika/ca iz četiri države – Češke, Holandije, Slovenije i Srbije, a kustos programa je Slobodan Stošić.

Vizuelni umetnici/e iz Srbije Larisa Ackov i Bojan Dojkić odabrani su na prethodno otvorenom konkursu koji su raspisali Multimedijalni centar Led art iz Novog Sada i Agencija Komunikart iz Pančeva, dok su učesnici iz ostalih zemalja odabrani na konkursima koje su sprovele druge organizacije – učesnice u projektu Remix Comix. Učesnica programa iz Slovenije je Dora Benčević, iz Češke je došao Tomaž Staněk, a iz Holandije Hajar Fargan i Lara Bakker.
„Remix Comix“ je projekat podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, i realizuje se u saradnji šest udruženja – MMC Led art Novi Sad, Lustr Fest Prag, Komunikart Pančevo, Forum Ljubljana, Zid teather Amsterdam i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar