U trendu

Institut za umetničku igru obeležava peti rođendan

BEOGRAD – Premijerom plesnog projekta „Showcase: Sanjanje umetničkog sna“, 1. decembra na sceni teatra „Vuk Stefanović Karadžić“, Institut za umetničku igru obeležiće pet godina od osnivanja.

„Showcase“ čini izbor najboljih radova gostujućih koreografa i studenata Instituta, a program je osmišljen kako bi predstavio raznovrsnost raličitih praksi u okviru kojih se obrazuju studenti: klasičan balet, savremena igra, narodna igra i muzika, performans i film.

Svoje koreografije predstaviće balet majstor Bahram M. Juldašev, Lorand Zaćar (Mađarska), Dagmar Daćauer (Austrija) i studenti Katarina Stojković, Katarina Ilijašević, Nikola Pavlović, Luka Stojković, Tamara Ljesar, Nikola Korać, Sandra Milošević, koje će izvesti kompanija Balet mladih, Transition Dance kompanija i studenti svih godina i odseka.

O Institutu za umetničku igru dekan i osnivač Vladimir Tomašević kaže da ono po čemu se ovaj kolektiv izdvaja, je upravo „ta stvaralačka energija koja je prisutna svih ovih godina i koja kao takva, uspešno želje pretače u realnost“.

Institut je osnovan pre pet godina, a akreditovao je svoje prve akademske studijske programe već 2016. godine, na osnovnim i na master studijama.

Smerovi klasičnog baleta, savremene igre, baletske pedagogije i koreografije koji su tada započeti, danas uspešno dopunjavaju i kolege scenske narodne igre.

„U godini kada slavimo naš peti rođendan, u već zavidno širokoj lepezi formalnih visokoškolskih studijskih programa, ubrajamo, i novoakreditovani studijski program doktorskih studija iz umetničke igre i performansa“, poručuju iz Instituta.

Ulaz za publiku je besplatan, a broj mesta je ograničen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.