U trendu

Internet kao koncertna dvorana

Mnogi ljubitelji klasike retko ili nikako posećuju koncertne dvorane. Razlozi mogu da budu različiti: visoka cena ulaznica, otpor prema glamuroznim prostorima i garderobi koja se u takvim prilikama nosi, manjak vremena (opera ume da traja i da traje, a i mnoge simfonije). Bilo koji da je razlog u pitanju, ljubitelji ovakvog zvuka mogu ipak da budu u kontaktu sa najnovijim izvođenjima i dešavanjima na svetskim koncertnim scenama zahvaljujući Internetu.

O adresi OnLineClassics.com smo već pisali u ovoj rubrici (članak Tri tenora na Internetu), a ovoga puta je na redu Global Music Network sajt. Princip rada ove adrese je jednostavan: uz pomoć sponzora GMN obezbeđuje prava na emitovanje snimaka koncerata sa mnogih značajnih lokacija, a uživanje u nedavnim nastupima je moguće tokom nedelje posle održanog koncerta. Snimci su dostupni u Real, Windows Media i QuickTime formatima, a pored njih na sajtu možete pronaći i biografske podatke, članke iz oblasti istorije muzike, kao i audio-klipove spremne za besplatni download. Sajt je obogaćen i interaktivnim forumima i izborom linkova koji vas vode na dalje putovanje kroz svet klasične muzike.

Treba spomenuti i adrese CenterSeat.com i WebConcertHall.com, koje vas takođe (doduše virtuelno) vode u koncetnu dvoranu.

Srodne teme:

  • Tri tenora na Internetu
  • Ginisov rekord za šangajsku „Aidu“
  • Vagner u Izraelu
  • Klasika i seks
  • Plasido Domingo najavljuje specijalne efekte u operi

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.