U trendu

Islandski umetnici u Srbiji

Umetnici s Islanda, slikar Hrafnkel Sigurdson (na slici) i vajarka Rakel Gunarsdutir, boraviće u likovnim kolonijama Gamzigrad, odnosno, Majdanart, u okviru programa kulturne saradnje Srbije i Islanda. Sigurdson će učestvovati u likovnoj koloniji Gamzigrad, koja će biti održana od 26. avgusta do 5. septembra u Gamzigradskoj banji, dok će Gunarsdutirova biti gost Majdanarta u Majdanpeku od 5. do 16. septembra 2006. Pored njih, i islandski umetnik Asmundur Asmundson učestvovao je na Desetom internacionalnom simpozijumu „Umetnost i papir“ u Čačku od 27. jula do 5. avgusta 2006.

Manifestacija Dani kulture Islanda u Srbiji započela je u junu 2005. godine s ciljem da predstavi bogatstvo kulturne produkcije ove daleke zemlje i stvori osnove za dugoročne kulturne veze. Pored Beograda, Dani kulture Islanda organizovani su i širom Srbije (u Leskovcu, Nišu, Aranđelovcu, Čačku, Novom Sadu, Zrenjaninu, Zaječaru, Lazarevcu, Zvečanu, Gračanici i dr.), što predstavlja znatan doprinos decentralizaciji kulturne produkcije.

Manifestacija je dosad obuhvatila više kulturnih događaja: nedelju islandskog filma (jun 2005), izložbe islandskih fotografa Ragnara Akselsona Raksa i Orija Jonsona (jul 2005), izložbu inspirisanu Islandom – „Ljudi od lave“, slikara keramičara Svetlane Matuše (oktobar 2005), štampanje srpskog izdanja knjige „Ptičje mleko“ trenutno najpoznatijeg islandskog pisca i tekstopisca – pevačice Bjork, Sjona, koja je predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga (oktobar 2005), izložbu „Serbia Remixed“ dizajn studija „Karlssonwilker“ (januar 2006), program islandskih kratkih i dokumentarnih filmova na festivalu Nordijska panorama „06. (februar 2006) i izložbu „Savremeni dizajn Islanda“ (mart 2006).

U septembru 2006. godine biće organizovani Dani Srbije na Islandu (kultura i biznis). Tom prilikom biće organizovani i susreti privrednika, umetnika i kulturnih radnika iz Srbije s kolegama s Islanda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.