U trendu

Istorijsko otkriće: Pronađeni 2000 godina stari delovi biblijskog pergamenta

Izrael je u utorak objavio da su na jugu Judejske pustinje pronađeni delovi 2000 godina starog biblijskog pergamenta, nazvavši to otkriće „istorijskim“ i jednim od najvažnijih od pronalaska Kumranskih spisa ili sedam svitaka otkrivenih u pećini u Khibert Kurmanu blizu Mrtvog mora.

„Prvi put nakon otprilike 60 godina, zahvaljujući arheološkim iskopavanjima, otkriveni su delovi biblijskog pergamenta“, stoji u saopštenju Izraelske uprave za starine (AIA).

Delovi rukopisa, napisani na grčkom, po rečima izraelskih arheologa omogućili su rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zaveta, tačnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nauma.

Pronađeni su tokom arheoloških iskopavanja u pećini prirodnog rezervata Nahal Hevera, u sklopu akcije pokrenute na državnom nivou čiji je cilj borba protiv pljačke nacionalne kulturne baštine.

Koristili i bespilotne letelice

Da bi uspešno izveli operaciju, koja se protezala i na deo Judejske pustinje smeštene na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju je Izrael zauzeo 1967., AIA je arheolozima stavila na raspolaganje bespilotne letelice i opremu koju koriste alpinisti, posebno užad za spuštanje.

Osim delova pergamenta, arheolozi su otkrili retke komade koji datiraju iz razdoblja jevrejskog ustanka Bara Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132.-136. nove ere), ali i mumificirani dečji kostur ogrnut platnom star oko 6.000 godina kao i korpu koja datira iz razdoblja pre 10.500 godina.

AIA procjenjuje da je to verovatno najstarija korpa na svetu.

70 godina od otkrića Svitaka s Mrtvog mora

Izrael Hason, direktor Izraelske uprave za starine, koja pronađene predmete proučava u svojoj laboratoriji smeštenoj u jerusalimskom Muzeju Izraela, kaže da je svrha ove inicijative, pokrenute 2017., „spasiti retku i značajnu nacionalnu kulturnu baštinu od pljačkaša“.

Od otkrića Svitaka s Mrtvog mora pre više od 70 godina u kumranskim pećinama, kamene pećine Judejske pustinje postale su česta meta pljačkaša antičkih starina.

Tih 900 rukopisa smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalaza svih vremena jer sadrže verske tekstove na hebrejskom, aramejskom i grčkom, kao i najstariju poznatu verziju Starog zaveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.