U trendu

Ivan Karl: Nikita Mihalkov dolazi na 50. Fest

BEOGRAD – Slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov biće gost jubilarnog 50. Međunarodnog filmskog festivala Fest, koji će biti održan od 25. februara do 6. marta u 12 bioskopskih sala širom Beograda, festival će otvoriti projekcija domaćeg filma „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, najavio je danas gradski sekretar za kulturu Ivan Karl gostujući na K1 televiziji.

Kako je Karl pojasnio pojaviila se vest da Mihalkov ne dolazi u Beograd, koja je kako je naglasio u u potpunosti netačna.

„Mihalkov dolazi u Beograd na Fest. Jedina je dilema da li će doći na otvaranje ili zatvaranje festivala. U kontaktu smo sa sa našim ruskim partnerima oko organizacije dolaska ruskog reditelja u Beograd i sve je u redu“ kazao je Karl.

Kako kaže, organizatori Festa su pregovorima sa tri poznata imena iz Hoklivuda oko eventualnog dolaska na jubilarno izdanje festivala.

„Videćemo da li će neko iz Holivuda biti gost Beograda. Sva tri imena sa kojima u ovom momentu pregovaramo su dobro poznata našoj publici. Imaćemo goste iz Evrope i regiona“ kazao je Karl i dodao da publiku na Festu očekuje oko 400 stotine projekcija.

„Publika će imati prilike da pogleda premijerno više od 80 filmova svetske produkcije, u različitim programskim selekcijama, a ponudiće i najnovije domaće filmove u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima“ kazao je Karl.

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena izuzetnim ličnostima iz sveta filma – proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.
Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan spomenuti film “Strahinja Banović”, reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića kao srpska premijera tog ostvarenja.

Film je osvojio razne nagrade po svetu: Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije – Jelena Stanković na istom festivalu, koja je laureat i najnovije nagrade na 33. Festivalu u Trstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar