Ivan Tasovac ponovo direktor Filharmonije?

Pijanista i bivši ministar kulture Ivan Tasovac imenovan je na sednici Vlade Republike Srbije za direktora Beogradske filharmonije i tako ponovo došao na čelo institucije čiji je prvi čovek bio od 2001. do 2013. godine.

Posle sprovedenog konkursa u novembru 2016. godine, Upravni odbor Beogradske filharmonije predložio je Ministarstvu kulture i informisanja da za direktora Filharmonije bude izabran Ivan Tasovac.

U skladu sa kriterijumima za izbor direktora Beogradske filharmonije, a posebno na osnovu predloženog programa rada, poznavanja poslovanja muzičkih ustanova, rukovodećeg iskustva u ustanovama kulture, utiska na intervjuu kao i mišljenja zaposlenih o predloženim programima rada kandidata, Upravni odbor je jednoglasno doneo odluku da predlaže Ivana Tasovca za direktora Beogradske filharmonije.

„Odluka Vlade Republike Srbije u apsolutnom je skladu sa mišljenjem zaposlenih u Beogradskoj filharmoniji, koje je i Upravni odbor ozbiljno uvažio imajući u vidu da je Beogradska filharmonija zajednica, a odnos direktora i zaposlenih posebno značajan za uspeh ove ustanove“, navedeno je u saopštenju Filharmonije.

Za vreme Tasovčevog mandata, Filharmonija se, kako ističu, pozicionirala kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni.

„Uspeo je da od Beogradske filharmonije napravi najuspešniju instituciju kulture u Srbiji, svojim zalaganjem za bolji tretman talentovanih ljudi koji je čine, kao i originalnim načinima promocije“, stoji u saopštenju.

Za to vreme znatno je unapređena i institucionalna regionalna saradnja kroz originalne i jedinstve koncepte koji kroz muziku promovišu etničke i verske različitosti (ciklus Nove godine), i regionalna saradnja tri nacionalne filharmonije Srbije, Hrvatske i Slovenije (projekat Pika-Točka-Tačka).

Pokretač je Fondacije Beogradske filharmonije Zubin Mehta 2004, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Vlada Republike Srbije razrešila je Tasovca dužnosti direktora Beogradske filharmonije 19. septembra 2013. godine, zbog njegovog izbora za ministra kulture i informisanja, 2. septembra.

Na ovoj funkciji bio je do 11. avgusta 2016. godine. Vršilac dužnosti direktora Beogradske filharmonije u ovom periodu bio je Darko Krstić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.