U trendu

Ivanu Negrišorcu nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću“

ORAŠAC – Nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću“ za 2022. godinu, koja se dodeljuje za rodoljubivo pesništvo, pripala je pesniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada, saopštio je Žiri za dodelu nagrade.

Kako u Obrazloženju piše, priznanje se dodeljuje „za epski ozaren i lirski obasjan iskaz ovovremenog rodoljublja, koje na poetski upečatljiv način oslikava i uznosi reprezentativne prizore produbljene srpske povesne, kulturne i duhovne vertikale, po čemu je dostojan sledbenik slavnog uzora pesnika bune“.

Odluku o nagradi, koju Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ iz Orašca dodeljuje 27. put, doneo je žiri u sastavu: akademik Matija Bećković (predsednik); članovi: akademik Milosav Tešić, Dragan Lakićević, dr Dragan Hamović i dr Ivan Zlatković. Povodom Nagrade objavljena je pesnička knjiga Ivana Negrišorca Žeravica s ognjišta (Orašac, 2022, 160 str.).

Pogovor pesničkoj knjizi napisao je dr Dragan Hamović.

Književna akademija posvećena ovogodišnjem laureatu biće održana 10. februara 2022. godine, u 19 časova, u Narodnoj biblioteci „Sveti Sava“ u Aranđelovcu. O pesniku i o njegovoj novoj knjizi govoriće književni kritičar i pisac Pogovora dr Dragan Hamović.

Nagrada se tradicionalno uručuje na mestu znamenitog Orašačkog zbora, u Marićevića jaruzi, na Sretenje, 15. (2) februara.

Ivan Negrišorac rođen je 1956. u Trsteniku. Živi u Novom Sadu, gde je redovni profesor Filozofskog fakulteta i predsednik Matice srpske.

Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, nemački, francuski, mađarski, rumunski, slovenački, slovački, rusinski, makedonski, češki, grčki, turski, kineski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.