U trendu

Izdavačka kuća “Arhipelag” objavila listu svojih najčitanijih knjiga

BEOGRAD – Beogradska izdavačka kuća “Arhipelag” objavila je listu svojih najčitanijih knjiga u protekloj 2022. godini kada su obeležili 15 godina od osnivanja izdavaštva.

Među najčitanijim delima “Arhipelaga” prošle godine se tako nalaze tri knjige Danila Kiša – “Iz prepiske”, “Rani jadi” i “Enciklopedija mrtvih”, istoriografska studija “Staljin – Život jednog vođe” ruskog istoričara Olega Hlevnjuka, roman “Lakonogi dan” Jelene Lengold, dve knjige Ljudmile Ulicke – roman “Zaista kuga” i zbirka priča “O telu duše”.

Takođe, na listi najprodavanijih izdanja “Arhipelaga” za 2022. nalaze se i dve knjige proze Mihajla Pantića – “Priče o piscima” i “Nijedna od sedam”, dve knjige nagrađivanog pisca Srđana V. Tešina – roman “Mokrinske hronike” i knjiga priča za decu i “razmažene roditelje” – “Luka kaže”, istorijski roman “Veliki župan” Nikole Moravčevića o Stefanu Nemanji, knjiga “Čovek je čoveku virus” slovenačke teoretičarke Renate Salecl, studija “Istorija Jadrana” italijanskog istoričara Eđidija Ivetića, romani “U lancima” Nine Savčić i “Povratak na Zejrek” Vladimira Jaćimovića.

Naš veliki pisac se ponovo našao na ovom značajnom spisku, i tako listu bestselera “Arhipelaga” upotpunjavaju antologija “Priče o Danilu Kišu”, čiji je priređivač pisac Milenko Stojčić, roman “Ljubav u vazduhu” slovenačkog književnika Janija Virka, knjiga pesama “Zmijštak” Tanje Stupar Trifunović, kao i “Antologija savremene rumunske priće” koju je priredila Oana Hergenreter.

Kuća “Arhipelag” je povećala broj prodatih primeraka knjiga na godišnjem nivou u 2022. kada su obeležili 15 godina od nastanka, kao i broj prodajnih mesta u Srbiji i regionu na kojima čitaoci mogu da pronađu knjige u izdanju ove kuće.

Takođe, kako navode iz tog izdavaštva, u toku 2022. godine značajno se povećao i broj članova Kluba čitalaca Arhipelag.

Podsetimo, “Arhipelag” uspešno organizuje i Beogradski festival evropske književnosti, koji je u junu 2022. imao 11. izdanje sa mnogim značajnim inostranim gostima u Domu omladine Beograda.

Osim panela i razgovora o knjigama i piscima, festival u svom programu sale “Amerikana” u DOB-u ima i projekcije evropskih filmova nastalih na osnovu raznih poznatih romana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.