Izložba 100 odabranih dela iz kolekcije Vojvođanske banke

NOVI SAD – Izložba „Odgovorno u kulturi. 100 odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke“ biće otvorena 6. septembra u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Na izložbi će biti predstavljena najreprezentativnija umetnička dela iz te kolekcije koja prikazuju njenu stilsku i tematsku raznolikost i pružaju uvid u najznačajnije domete vojvođanske umetnosti druge polovine 20. veka.

Vojvođanska banka je osamdesetih godina 20. veka počela stvaranje svoje umetničke kolekcije, koja je danas respektabilna kolekcija srpske nacionalne umetnosti sa 796 umetničkih dela.

Radovi iz kolekcije kreću se od izrazito kolorističkih, ekspresionističko/impresionističkih prikaza vojvođanske ravnice, preko intimističko obojenih, apstraktnih arabeski, geometrizovanih pejzaža i mrtvih priroda.

Među zastupljenim autorima nalaze se imena značajnih predstavnika vojvođanske likovne scene, poput Milana Konjovića, Stojana Trumića, Nikole Graovca, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića, Milivoja Nikolajevića, Ankice Oprešnik, Milana Kerca, Milana Kečića, Zdravka Mandića, Save Stojkova i mnogih drugih.

Saradnja Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke počela je u junu 2016. godine, a ubrzo nakon toga počeo je popis bogate umetničke kolekcije banke.

U oktobru iste godine otvorena je prva izložba „Odgovorno u kulturi“ kada je u Galeriji Matice srpske predstavljen najreprezentativniji deo umetničke zbirke.

Tokom iste godine realizovane su edukativne radionice za decu u Novom Sadu i Beogradu, a u aprilu 2017. godine izložba je otvorena i u zgradi Narodne banke u Beogradu.

Osmišljen je i program manjeg obima – Umetnički karavan (u izboru od pet slika različitih autora) koji je kao putujuća izložba priređen u Kragujevcu, Čačku, Apatinu, Zrenjaninu i Subotici.

Vojvođanska banka dala je poseban doprinos svečanosti povodom završetka radova na obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske 1. juna 2017. godine.

Saradnja Galerije i banke prepoznata je u javnosti kao primer dobre prakse i nagrađena je sa dva priznanja: Fondacija „Trag“ je uručila zahvalnicu Vojvođanskoj banci za doprinos razvoju filantropije u 2016. godini, a magazin „Diplomacy and Commerce“ je Vojvođanskoj banci i Galeriji Matice srpske dodelio nagradu u kategoriji „Busineš and Art“ za saradnju na svečanosti povodom obeležavanja godišnjice ovog magazina.

Izložbu će zvanično otvoriti ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, a govoriće i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik izvršnog odbora Vojvođanske banke Predrag Mihajlović.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 20. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.