U trendu

Izložba 'Agonija mogućih svetova' u KvArtu (FOTO/VIDEO)

Bosanski umetnik Slobodan Vidović predstavio se beogradskoj publici na velikoj izložbi u prostoru KvArt tržnog centra Galerija.

Izložba „Agonija mogućih svetova“ označava simboličko traganje za mogućnostima koje se nisu desile, za svim prilikama, prostorima i načinima kroz koje su napušteni mehanizmi mogli da žive.

Slike poput pista i napuštenih fabrika pružaju takodje distopijski osećaj odsustva i disfunkcionalnosti nekada produktivnih industrijskih prostora, navodi istoričarka umetnosti Ana Kršljanin.

Autor Slobodan Vidović nam je rekao da je izložba došla u Beograd nakon male turneje po bivšoj Jugoslaviji.

Umetnik objašnjava da izložba predstavlja presek onoga što je radio u poslednje četiri godine.

„To je sublimacija nekih ličnih doživljaja još iz detinjstva, iz mladosti, pomešana sa dešavanjima uopšte na planetarnom nivou. E sad, da li to dolazi od politike, ekonomije, društva, dotiče se svega, nešto od tih stvari ima uticaja“, rekao je Vidović.

Dominantan motiv Vidovićevog ciklusa „Agonija mogućih svetova“ su urušeni mehanizmi aviona, zardjale karoserije automobila, potrošnost mehanizama i konstrukcija koji su u nekom prošlom životu bili aktivni, upotrebljivi i funkcionalni.

„Dosta je kompleksno. Vidim reakcije publike. Kada vide silos iz severne Bosne i to šta on sada predstavlja, šta je fabrika automobila u Detroitu, šta je srušeni ruski Mig, avion u pustinji u Al Asadu u Iraku ili američki predsednički avion… Znači, postoji neka veza“, dodao je Vidović.

Vidović koji se školovao u Banjaluci, dobitnik je Aprilske nagrade tog grada za mlade 2005. godine i Prve nagrade studenata BiH u Sarajevu 2000. godine. Učesnik je više izložbi i rezidencijalnih projekata u zemlji i inostranstvu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar