U trendu

Izložba Aleksandra Mitrovića 30. novembra u Galeriji Haos

BEOGRAD – Izložba crteža likovnog umetnika Aleksandra Mitrovića (31) biće otvorena 30. novembra u Galeriji Haos u Beogradu i trajaće do 17. decembra.

Postavku će otvoriti osnivač i vlasnik izložbenog prostora Haos Borka Božović.

Istoričarka umetnosti Kristina Selaković u tekstu koji je sačinila za ovu izložbu između ostalog zapaža da nas Mitrović “minuciozno, strpljivo i nadasve s lakoćom svojim crtežima uvodi u njegov svet detinjstva i odrastanja. “

Inspiraciju za svoja dela Mitrović nalazi u metalnim kutijama punim uspomena – “obično su to crno-bele fotografije bližnjih koje nas uvode u lavirint prošlosti i sećanja.“

Mitrović se u svojim radovima koristi grafitnim olovkama, ugljenom, četkama i razblaženim tušem.

“Njegove linije su tanane, precizne, katkad lazurne. . . Njima postiže mekoću u izrazu i gotovo akvarelski efekat, naročito svojim lavirunzima. Njegovi biciklisti, deca sa trotinetima i triciklima personifikuju radost, igru, odrastanje, vraćanje prirodi, optimizam, svet posebne lepote, one za kojom žudimo“, navodi Selaković.

Osim crteža, kako se dalje navodi u tekstu, Mitrović se interesuje i za odbačene predmete, limene kutije koje takođe doživljava kao površinu na kojoj se može zabeležiti crtež i intiman svet prirode.

Stare kutije u kojima su čuvane zaboravljene gramofonske igle pokrenule su umetnika da iglu poveže sa grafitnom olovkom – “kao što igla čita zvuk sa ploče i pokreće muziku prošlih vremena, tako i linija čita određene oblike iz prirode koji su preneseni na crtež.“

Aleksandar Mitrović je rođen u Užicu 1990. godine.

Završio je Srednju umetničku školu u Užicu (smer Konzervacija kulturnih dobara), nakon čega upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (smer Slikarstvo).

Na istom fakultetu je magistrirao i trenutno je na doktorskim studijama.

Do sada je svoje likovne radove izlagao na preko 50 grupnih i devet samostalnih izložbi.

Osvojio je nekoliko nagrada, među kojima se posebno ističu Glavna nagrada na 17. bijenalu studentskog crteža Srbije, pohvala Fondacije “Vladimir Veličković“, Povelja Fakulteta likovnih umetnosti, kao i priznanje za posebne rezultate i doprinos u razvoju dece i omladine Srbije.

Trenutno radi kao asistent na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar