U trendu

Izložba „Antimaterija“ 4. septembra u Salonu MPU

BEOGRAD – Samostalna izložba „Antimaterija“ Ljubice Jocić Knežević biće otvorena 4. septembra u Salonu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 28. septembra, saopštili su danas organizatori događaja.

Po rečima organizatora, postavka predstavlja nastavak istraživanja koja se nadovezuju na umetnički doktorski projekat završen 2018. godine, ali i na faze u radu koje su mu prethodile.

„Ispitujući granice između keramičke umetnosti i dizajna, a u kontekstu savremenih tehničkih i tehnoloških dostignuća, ‘Antimaterija’ sublimira sva dosadašnja istraživanja i povezuje ih sa novim radovima koji su nastali 2021. godine. Postavka nastoji da ukaže na hronološko i tematsko ishodište umetničkog eksperimenta sa porcelanom, rušeći tradicionalan pristup keramici… Koristeći različita sredstva prezentacije, svi segmenti izložbe se nadograđuju, a sve u cilju izuzetno slojevitih poruka koje šalju, a radovi se mogu čitati kao reakcija na globalizam i društveno otuđenje savremenog digitalnog doba“, navode organizatori izložbe.

Jocić Knežević je doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Specijalizovala je keramičku skulpturu i keramičke tehnike u Razvojnoj diviziji Instituta za keramiku i dizajn u Japanu, uz Bunka-ćo stipendiju za kulturu.

Članica je Internacionalne akademije keramike “Iak-Aik“ pod pokroviteljstvom Uneska.

Izlagala je na 13 samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je mnogih nagrada od kojih se posebno izdvaja Bronzana nagrada i nagrada Gifu prefekture za izvanredne rezultate na Međunarodnom takmičenju savremene keramike – MINO, Muzej keramike Mino, Japan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.