U trendu

IzloĹžba „Antimaterija“ 4. septembra u Salonu MPU

BEOGRAD – Samostalna izloĹžba „Antimaterija“ Ljubice Jocić KneĹžević biće otvorena 4. septembra u Salonu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 28. septembra, saopĹĄtili su danas organizatori događaja.

Po rečima organizatora, postavka predstavlja nastavak istraživanja koja se nadovezuju na umetnički doktorski projekat završen 2018. godine, ali i na faze u radu koje su mu prethodile.

„Ispitujući granice između keramičke umetnosti i dizajna, a u kontekstu savremenih tehničkih i tehnoloĹĄkih dostignuća, ‘Antimaterija’ sublimira sva dosadaĹĄnja istraĹživanja i povezuje ih sa novim radovima koji su nastali 2021. godine. Postavka nastoji da ukaĹže na hronoloĹĄko i tematsko ishodiĹĄte umetničkog eksperimenta sa porcelanom, ruĹĄeći tradicionalan pristup keramici… Koristeći različita sredstva prezentacije, svi segmenti izloĹžbe se nadograđuju, a sve u cilju izuzetno slojevitih poruka koje ĹĄalju, a radovi se mogu čitati kao reakcija na globalizam i druĹĄtveno otuđenje savremenog digitalnog doba“, navode organizatori izloĹžbe.

Jocić Knežević je doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Specijalizovala je keramičku skulpturu i keramičke tehnike u Razvojnoj diviziji Instituta za keramiku i dizajn u Japanu, uz Bunka-ćo stipendiju za kulturu.

Članica je Internacionalne akademije keramike “Iak-Aik“ pod pokroviteljstvom Uneska.

Izlagala je na 13 samostalnih i brojnim kolektivnim izloĹžbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je mnogih nagrada od kojih se posebno izdvaja Bronzana nagrada i nagrada Gifu prefekture za izvanredne rezultate na Međunarodnom takmičenju savremene keramike – MINO, Muzej keramike Mino, Japan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.