U trendu

IzloĹžba „Belo na belo“ otvorena u Maloj galeriji ULUPUDS -a

BEOGRAD – IzloĹžba „Belo na belo“ tandema autorki Dragane Nikolajević i Vesne Matijević otvorena je sinoć u Maloj galeriji ULUPUDS u Beogradu i trajaće do 28. januara.

Kako je navedeno u katalogu, tradicija kao inspiracija je u osnovi koncepta izložbe koja se može predstaviti kroz razne umetničke forme, a autorke su izabrale u formi modnog dizajna.

Savremeni koncept umetničkog rada je zasnovan na istraživanju prošlosti i povezivanju sa sadašnjim trenutkom u cilju pronalaženja novih rešenja u konstrukciji i kreativnom pristupu.

Ponovna interpretacija kulturnog nasleđa ima cilj očuvanje tradicije od velikog značaja za razvoj umetnosti.

Istraživački rad počinje u tradicionalnom kostimu naroda Vojvodine i obe autorke svoje poreklo vezuju za ovaj deo Srbije, odakle potiče i interesovanje za te kostime.

Nove mogućnosti i savremena reĹĄenja su u osnovi koncepta i zamisli ove izloĹžbe – sam kostim, ornamenti i motivi su prilagođeni sadaĹĄnjem vremenu.

Autorke su spontano doĹĄle do zajedničke teme, ali je svaka na svoj način interpretirala tradicionalni kostim: spoj umetnosti, tradicije i savremenog kostima su elementi kojima su se autorke posvetile kroz projekat „Belo na belo“.

Vesna Matijević je diplomirala 1994. na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu na katedri za savremeno odevanje, i novi je član ULUPUDS-a , od 2022. godine.

Od 2011-2022. radila je na “Ačademia del Lušo” kao predavač na predmetima Modni dizajn, Istorija kostima i Dizajn i tehnologija materijala.

Od 2005-2010. bila je osnivač i vlasnik modnog studija VM-Vesna Matijević”, dok je u periodu od 1995-2004. radila u modnoj kući “AMC-Afrodite mode collection” kao modni dizajner.

Nakon diplomiranja, angaĹžovana je kao stilista u časopisu “Bazar”, tokom studija kao kostimograf na Trećem Kanalu RTS-a, i autor je velikog broja kolekcija na Beogradskoj nedelji mode (Belgrade Fashion Week – BFW) i drugim većim manifestacijama.

Matijević je dobitnik većeg broja nagrada – Plaketa ULUPUDS za postignut visok umetnički domet (1995), Dva Prstena Zlatni paun za najbolje autorske kolekcije (1996), Modna statua Oskar za kreatora godine (1997), “Bazart “ za najuspeĹĄnijeg modnog dizajnera na BFW 2003.

Dragana Nikolajević je diplomirala na katedri za kostim i savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

Član je ULUPUDS-a od 1994. godine, kada stiče status slobodnog umetnika.

U periodu od 1992. do 1996. je na TV Politika bila šef sektora kostimografije i šminke i naredne 1997. je osnovala “DNK modni studio”.

Od početka 1999. razvijala je intenzivnu kreativnu saradnju sa Kulturnim centrom Beograda, a u svom opusu joj je značajna i izrada koncertne garderobe za Beogradsku Filharmoniju.

Učestvovala u modnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu u grupnim i samostalnim revijama. 

Imala je samostalne izloĹžbe u Beogradu – “Light Up” (Mala galerija, 2014) i “Geneza” (Galerija “Singidunum”, 2015). 

Nikolajević je dobitnica Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2015. godini. 

Pored dizajna odeće, ona se bavi umetničko eksperimentalnim radom iz oblasti primene novih tehnologija u odevanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.