U trendu

Izložba “Bio jednom jedan Beograd – Ispred i iza kulisa“

BEOGRAD – Kolektivna izložba “Bio jednom jedan Beograd – Ispred i iza kulisa” otvorena je večeras u Kući kralja Petra na Senjaku i trajaće nedelju dana, odnosno do 7. oktobra.

Postavka je upriličena povodom prve decenije od osnivanja Fejsbuk grupe naziva “Bio jednom jedan Beograd”, a izložbu je otvorio Predrag Marković, poznati urednik, izdavač, književnik, bivši ministar kulture.

Izložba prikazuje dragoceni doprinos mnogih entuzijasta okupljenih u grupi čija pomoć u sklapanju kockica mozaika beogradske istorije zapravo rasvetljava život u Beogradu kakvog više nema.

Urednici grupe “Bio jednom jedan Beograd” su Branka Đorđević Nakaniši, Sofija Mrišuk, Jelena Janić Ljubisavljević, Zoran Živković, Dragoljub Gajić Gaja i Željko Vuk.

Oni su na mreži objavljivali priče o značajnim građevinama, ličnostima poznatim majstorima fotografije, spomeničkom nasleđu i umetnosti, crtice o svakodnevici, običnim građanima, tadašnjoj modi, kuhinji, pijacama, običajima, proslavama i crnoj hronici onog doba.

Izložbu čine odabrane fotografije građevina, osoba i događaja, što je bio rezultat virtuelnog dijaloga članova spomenute Fejsbuk grupe koji otkrivaju porodične tajne ilustrovane sačuvanim fotografijama iz starih albuma.

Specijalni gosti-kustosi su istoričari umetnosti dr Milan Prosen, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koji će u ponedeljak, 3. oktobra u 18 časova voditi posetioce kroz izložbu, kao i Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, direktorka Artis centra, koja će biti vodič u četvrtak, 6. oktobra isto u 18 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.