U trendu

Izložba Danice Masniković i njenih sinova u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – Izložba „Retrofuturizam“ istaknute umetnice Danice Masniković i njenih sinova, biće otvorena sutra u galeriji „Artium“ u Kragujevcu.

Kako umetnica veoma retko izlaže, ovo je jedinstvena prilika da se vide njeni novi radovi, kao i dela njenih sinova Đorđa i Aleksandra Masnikovića, nastali od recikliranih materijala.

Porodica stvara u umetničkoj radionici „Art studio Dada“, koja postoji više decenija.

Renomirana, beogradska slikarka i njeni sinovi, kreiraju uvek autentične slike i objekte.

Kako je zapisala u katalogu izložbe Maja Živanović, novinar i likovni kritičar, delikatno intervenišući sa organskim i neorganskim materijama, Danica Masniković stvara dela koja svojim simbolističkim potencijalom nose više od naracije.

Svaki od predstavljenih asamblaža, bilo da su u pitanju slike ili objekti, spoj je tradicionalnog i savremenog, često i futurističkog.

Tu rafinirano uklopljenu fantastiku odlikuje vrhunska estetika, predani porodični rad i originalni dizajn, sa potpisom navedenog ateljea “Art studio Dada”.

Asamblaž je vajarska tehnika koja podrazumeva kolažiranje različitih predmeta i stvaranje trodimenzionalne kompozicije od tih objekata.

Oslanjajući se na viktorijansku Englesku, Aleksandar i Đorđe stvaraju originalne modernističke asamblaže.

Upotrebljeni predmeti i stari mehanizmi, točkovi, drvo, koža, metali, u adaptaciji ovih umetnika čine moderne objekte, skulpture i lampe.

Fascinacija mašinama ogleda se kroz Aleksandrove konstrukcije i Đorđeve detalje.

Tako odbačeni materijali, netipični mehanizmi, vešto uklopljeni, ponekad i sa mesecima promišljanja dvojice autora – postaju ribe, sove, mačke i raznorodna vozila, a čine i neodvojive detalje slika njihove majke.

Iz serije radova ističu se sove, koje imaju detalje nekadašnjih pisaćih mašina, trkački automobili, kao i raznoliki oldtajmeri.

Danica Masniković rođena je u Brnu (Republika Češka), gde je završila Višu umetničku školu.

Diplomirala je 1965. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, dok je postdiplomske studije na istom fakultetu završila 1967. godine.

Slike, grafike i crteže izlagala je na preko 200 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a tokom karijere se bavila crtežom, akvarelom, slikom i grafikom.

Dela joj se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice, kao i Muzeja grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.