U trendu

IzloĹžba dela Vlaha Bukovca od 24. decembra u Galeriji SANU

BEOGRAD – „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote”, naziv je izloĹžbe autora Igora Borozana koja će biti otvorena u četvrtak, 24. decembra, od 10 sati u Galeriji SANU u Beogradu.

Izložba slika hrvatskog slikara Vlaha Bukovca (1855-1922) konačno će doći pred publiku nakon pune dve godine temeljnih priprema, a autor ovim značajnim projektom želeo je da osvetli značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturnoj sredini.

Igor Borozan, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, autor je i naučno-stručne monografije, odnosno pratećeg kataloga izloĹžbe „Umetnički preobraĹžaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva”.

Od ranih dolazaka na srpski dvor kralja Milana i poslednjih Obrenovića u Smederevu krajem 19. veka, do kontakata sa dvojicom vladara dinastije Karađorđević, postepeno je ostvarena Bukovčeva saradanja s najvišim predstavnicima srpske države.

Izložba je pretežno zasnovana na Bukovčevim delima iz domaćih umetničkih zbirki (Narodni muzej u Beogradu, Spomen zbirka Pavle Beljanski, Galerija Matice srpske, Umetnička kolekcija Dvorskog kompleksa na Dedinju, Muzej Jugoslavije, Medija centar Odbrana, Dom Jevrema Grujića, Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca).

Izloženo je i 15 dela iz zbirki iz regiona (Moderna galerija u Zagrebu, Narodna galerija u Ljubljani, Bukovčev muzej u Cavtatu, Srpska crkvena opština u Dubrovniku).

Prikaz odabranih dela Bukovca na izložbi u Galeriji SANU je zapravo predstavljanje idealizovane prirode kao suštinsko obeležje dela dalmatinskog slikara, obrazovanog na akademskim i humanističkim idealima akademije u Parizu.

Izložene slike nastale su u periodu od 1878. do 1922. godine kao rezultat idejnih (simbolizam, orijentalizam, naučni pozitivizam…) i stilskih iskaza (akademski realizam, divizionizam, impresionizam).

Portreti, vladarski portreti, aktovi i žanr scene manifestuju slikarevu potrebu za kontinuiranim preobražajima, ali i dinamičan umetnički i kulturni život u Evropi.

Održavanje izložbe u Galeriji SANU simbolično potvrđuje slikarevu pripadnost SANU: za dopisnog člana Srpskog učenog društva izabran je 1884, za počasnog člana Srpske kraljevske akademije 1892, a za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 1905. godine.

Projekat su finansijski podrĹžali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Izložba će trajati sve do 28. marta 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.