U trendu

Izložba “Etnos i Eros” Kemila Bektešija u Domu omladine

BEOGRAD – Izložba “Etnos i Eros” autora Kemila Bektešija otvorena je večeras u Galeriji Doma omladine Beograda i trajaće 10 dana, odnosno do 11. novembra.

Nova postavka predstavlja seriju radova u kojoj se istražuje odnos tradicionalnog i savremenog.

Kako stoji u tekstu kustoskinje Bojane Jovanović u katalogu izložbe tradicija je kod autora kanal gde on utiskuje savremene elemente, komentare, fenomene i kontekste gde se analizira ustaljene stare narative koji opstaju u savremenom društvu.

Takođe, na novoj postavci je izražena kritika patrijarhata i “toksične” muškosti.

Kombinujući tradicionalne i motive iz balkanskog folklora sa savremenom likovnom poetikom i novim medijumima, Bekteši stvara sliku koja svojim vizuelnim jezikom aktuelizuje problematiku prikazivanja nagog ženskog tela kroz istoriju do danas.

“Motivi poput miljea i bosanskih tepiha pojavljuju se u svrhu cenzure, žensko telo kao plodna zemlja, stare bosanske poslovice kao mantre koje se ponavljaju, pa sve do gotovo komičnociničnih elemenata sa dopadljivo “ženskom estetikom” kroz upotrebu roze boje, protežu se kroz čitavu seriju radova”, zaključila je u tekstu Bojana Jovanović, kustoskinja.

Mladi vizuelni umetnik Kemil Bekteši (25) rođen je u Beogradu, a diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

Školovao se u Portugalu, gde je studirao savremenu umetnost, dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Autor je proglašen najboljim studentom ALU u Sarajevu na diplomskom i magistarskom studiju.

Zanimaju ga savremene metode umetničke prakse i nije ograničen na medij u stvaralaštvu, tako da je njegovo polje kreativnosti vezano za slikarstvo, skulpturu, objekte, instalacije, video radove i performanse, često je prisutan i u javnom prostoru i propituje teme identiteta, geopolitike i nacionalnosti.

Suosnivač je i saradnik Galerije suvremene umetnosti “Manifesto” u Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.