U trendu

Izložba fotografija „Corona-Kruna“ na Sava Promenadi

BEOGRAD, 15. novembra (Tnjug) – Izložba fotografija „Corona-Kruna“ proslavljenog umetnika Pavela Surovog biće otvorena u 17. novembra na Sava Promenadi, najavili su danas organizatori.

Izložba prikazuje arhaične narodne nošnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju, a organizuje je Etnology Fest 2021 u saradnji sa Belgrade Waterfront-om, Kulturnim centrom „Kisač“ i Slovačkim kulturno-informativnim centrom.

Sve fotografije iz „Corona-Kruna“ kolekcije ispričane su u alegorijama.

U prvom planu dominira arhaična slovačka narodna nošnja.

Drugi nivo su krune – oglavlja (prava oglavlja, ali i virtuelni oreoli, utkani na starim prekrivačima za krevete), a treći nivo je ezoterično-duhovna alhemija koja otkriva sublimiranu sakrivenu priču i istorijsku pravu ili imaginarnu ličnost unutar same fotografije.

Sav umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanje, finalni rezultati projekta „Corona-Kruna“ plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.

Pavel Surovi je sa ovom etno art izložbom osvojio prvo mesto na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije.

Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa Vogue, a da je igra svetla i senki na nivou jednog Karavađa.

Izložba „Corona-Kruna“ je uvertira u Etnology Fest 2021, koji se bavi promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa, autora Goge Grubješić.

Etnology Fest biće održan od 25. do 27. novembra u tržnom centru Galerija, a počasni pokrovitelj je Tamara Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.