U trendu

Izložba fotografija „Don Kihot” od petka u Beogradu

BEOGRAD – Izložba fotografija Katarine Marković pod nazivom „Don Kihot” biće otvorena u petak u hotelu Radišon Collection Old Mill.

Izložba je deo programa novog, petog izdanja manifestacije “Beogradski mesec fotografije”, koja će se realizovati od maja na više lokacija u Beogradu.

Projekat se organizuje i povodom Međunarodnog dana knjige koji se obeležava 23. aprila još od 1995. godine u čast Migela de Servantesa.
Remek delo “Don Kihot” je najreprezentativnija knjiga iz opusa velikog pisca, kao i jedno od najvažnijih dela u svetskoj literaturi, najčitanija nakon Biblije.
U seriji fotografija „Don Kihot” autorka Katarina Marčetić dokumentarističkim postupkom beleži prostor iza scene Narodnog pozorišta u Beogradu tokom izvođenja tog popularnog baleta.
Fotografije prezentuju fantazmagorične, veoma žive predstave između istine i iluzije, pred očima publike.
Autorka je umetnica fotografije, koja živi u Beogradu, a rođena je 1993. u Pančevu. Master studije fotografije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti, kasnije se usavršavala na polju grafičkog dizajna, a zainteresovana je i za video, psihologiju i film.
Izlagala je samostalno i u okviru mnogih kolektivnih izložbi, a fokus njenog rada je na konceptualnoj fotografiji, portretima, dizajnu svetla i kombinovanju fotografije i drugih umetničkih medija.
Postavku “Don Kihot” organizuje umetnička platforma “Bartselona POP UP” u saradnji sa Radišon Collection Old Mill Hotelom i manifestacijom Beogradski mesec fotografije, uz podršku Ambasade Španije u Srbiji.
Festival Belgrade Photo Month je prvi put organizovan 2016. godine, a postignut uspeh zasnovan je na više elemenata, pre svega na kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu.
Takođe, smotra je značajna i zbog kontakta sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, i da se strani fotografi predstave svojim delima u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.