U trendu

Izložba grafika “Gradovi: izvestan pogled“ u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Izložba grafika “Gradovi: izvestan pogled“ muzejske savetnice i kustoskinje dr Dragane Kovačić otvorena je danas u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Ova postavka se organizuje se u okviru programa predstavljanja dela iz Strane zbirke Kabineta grafike Narodnog muzeja i obuhvata 48 radova i 36 umetnika.

“Na ovoj izložbi su predstavljeni umetnici koji su potpuno ovladali tehnikom, prizorom, kompozicijom i raznim drugim elementima u toku svog rada i stoga je njihov pogled na grad potpuno siguran, stabilan, to jest izvestan – zbog toga postavka nosi naziv ‘izvestan pogled’ “, objasnila je autorka izložbe dr Dragana Kovačić i dodala da se naziv postavke bazira na razlici između izvesnosti i neizvesnosti, eksperimenta i avangarde i njene budućnosti, i onoga što je stabilna slika.

Govoreći o grafici, Kovačić navodi da se ispostavilo da je grafika medij koji je u najvećem broju tretirao temu i motiv grada, a koji se u okviru pejzaža pojavio već krajem 16. veka u Nizozemskoj grafici.

Tematsku okosnicu izložbe predstavlja prikaz grada kao ključnog mesta u kojem su moderna kultura i umetnost započete i gde su se ubrzano razvijale na prelasku iz 18. u 19. a onda i u 20. vek.

Pored prikaza pojedinih gradova kao česta tema se zapaža grad kao fenomen, bez određene identifikacije, sa dočaranim osećajem otuđenosti u urbanim sredinama.

U skladu sa saznajnim merilima modernog doba, u grafičkim prikazima gradova naglašena je tačnost i istinitost: veduti gradova koji su štampani u vidu serija i mapa prema porudžbinama izvadača i u prvim decenijama 19. veka rađeni su na isti način kao i tematske mape različitih naučnih disciplina poput botanike, zoologije ili anatomije.

Ovoj vrsti radova pripadaju otisci “Pogled na Kremlj“ i “Dvorac Petrovski“ Šarla Broke, “Pogled na Frajburg“ Fridriha Vebera i “Izgled Beograda sa savske strane“ Jozefa Vajkselgertnera.

Osim toga, tematski se izdvajaju i grafike koje evociraju urbano iskustvo bez eksplicitnog prikazivanja grada, kao i prikazi industrijskih gradova u radovima “Okolina Kladna“ Zdenke Braunerove i “U predgrađu“ Jana Rambouseka.
Izložba je otvorena do 19. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.