U trendu

IzloĹžba i promocija knjige fotografija o ratu u Vukovaru

BEOGRAD – IzloĹžba fotografija MiloĹĄa Cvetkovića „Sloboda do temelja“, koje dokumentuju rat u gradu Vukovaru 1991. godine, otvorena je večeras u beogradskoj galeriji „EndĹžio HAB“, gde će trajati do 23. novembra.

IzloĹžba predstavlja izbor Cvetkovićevih fotografija objavljenih u njegovoj fotomonografiji „Sloboda do temelja“ (2021), koja je večeras promovisana u izdanju beogradskog predstavniĹĄtva nemačke
organizacije Forum ZFD.

„Posle 30 godina ponovo proĹživljavam dramu. Hteo sam da pokaĹžem da je rat strah, bol, smrt, tuga. I da se ne treba radovati na povike ‘idemo u boj'“, rekao je Cvetković u „EndĹžio HAB-u“.

Fotomonografija i izloĹžba pokazuju crno-bele fotografije koje je Cvetković snimio kao fotoreporter lista „Borba“, prateći jedinice Jugoslovenske narodne armije, teritorijalne odbrane i srpskih dobrovoljaca u jesen 1991. godine u okolini i u samom Vukovaru.

Fotografije dokumentuju u ratnim dejstvima porušene zgrade u gradu, leševe na ulicama i među ruševinama, pripadnike JNA i teritorijalaca tokom borbi, kolone civila, kao i hrvatske zarobljenike nakon što je JNA potpuno ušla u grad na obali Dunava 18. novembra 1991. godine.

Direktorka beogradskog Forum ZFD-a NataĹĄa Govedarica je istakla simboliku dana odrĹžavanja izloĹžbe i promocije, a kao posebno upečatljivu izdvojila je misao koju Cvetković pominje u knjizi: „Samo su mrtvi dočekali kraj rata“.

„Ona se slaĹže sa mojim osećanjem da Ĺživimo jedan zamrznuti konflikt i ne radimo dovoljno da ga prevaziđemo. Zato je vaĹžno da smo večeras zajedno i da poĹĄaljemo poruku mira, koja je straĹĄno vaĹžna da dođe iz Beograda“, rekla je Govedarica.

Urednik knjige Slaven RaĹĄković je naglasio da treba odati priznanje specifičnoj poziciji Cvetkovića kao „ratnog fotografa koji u vreme ratnih događaja pokuĹĄava beskompromisno slikati ono ĹĄto vidi, bez obzira na kojoj strani se nalazi, čemu ima pristup“.

„Sigurno nije bilo lako biti na ratiĹĄtu sa ljudima koji su radili neke od ovih stvari koje vidimo na fotografijama, dok su sigurno znali da su njegove fotografije objavljivane u opozicijskim listovima i međunarodnim medijima“, rekao je RaĹĄković.

OcenivĹĄi da bi „u postjugoslovenskim zemljama svi narodi hteli da se narativ o ratu izgradi da se svi gledaju kao Ĺžrtve i pobednici“, RaĹĄković je dodao da je u Hrvatskoj to jako dobro zaĹživelo, jer je dan „Oluje“ proslava gde su Ĺžrtve u drugom planu, dok je Vukovar komemoracija Ĺžrtvama i slavljenje hrvatskog naroda.

RaĹĄković je ocenio da su u Hrvatskoj i Srbiji „u ogromnoj meri zaglibili u komemoriranju stvari“ i da je „čitava priča prazna od sadrĹžaja“ i radi se o „stvaranju monopola nad smrću i odavanju počasti“.

„Ova knjiga je mogla izaći pet godina nakon rata i bila bi jednako relevantna kao sada. IzaĹĄla je sada, a bojim se da bi mogla izaći za deset godina i da bi situacija u druĹĄtvu bila jednaka. I to je ono ĹĄto je porazazavajuće“, ocenio je RaĹĄković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.