U trendu

Izložba i tribina o uvođenju filma u škole Srbije

BEOGRAD – Interaktivna izložba “Eho kratkih slika – Film u škole” autorke Snežane Trstenjak otvorena je sinoć uz tribinu, projekciju filmova i dodele nagrada sa filmske smotre MM fest u Galeriji Singidunum u Beogradu.

Danas kada je školska slava Sveti Sava, od 17 sati će u istom prostoru biti projekcija animiranih filmova o Svetom Savi, što će se nastaviti i sledećih dana.

Postavka “Eho kratkih slika” biće otvorena za javnost do 3. februara, od 12 do 18 sati svakim danom, a publika se može priključiti izložbi, tako što će napisati svoje mišljenje o tome da li bi bilo korisno da se u nastavni plan i program uključi film i animacija.
Tribina pod nazivom “Film i animacija u sistemu obrazovanja Srbije” upravo je bila posvećena inicijativi da se filmska kultura uvede u program osnovnih i srednjih škola, što je jedan od prioriteta buduće strategije za film.

Kako su naglasili na debati, tu ne misle samo na film, već i na animaciju, fotografiju, strip, virtuelne svetove.

Zlata Popov, moderator tribine i izvršni direktor MM – Multi-most festa iz Sremskih Karlovaca, posvećen dečjem stvaralaštvu, istakla je da danas deca svakodnevno snimaju filmove putem svojih mobilnih telefona, i na taj način nastaje hiper produkcija tih kratkih ostvarenja.

Reditelj-animator, autor izložbe Trstenjak otkrila je da za prijavu Multi-most festivala za decu i omladinu stigne oko 80 filmova, što je veliki broj snimljenih projekata, i to jasno govori da su deca željna filma, snimanja, i to je razlog više da se uvede u redovnu nastavu u školama.

Film je univerzalan jezik koji spaja ljude i onda kako opismeniti decu u pogledu filma, kako ga približiti deci? Koja i kolika je uloga umetnika u ovom procesu, neka su takođe pitanja tokom ove tribine.

Dramaturg i reditelj pretežno dokumentarnih fimova Božidar Zečević, rekao je da nije jednostavno realizovati takav projekat, i da je potrebno dosta vremena.

Na debati su bili i sagovornici Vlada Anđelković – producent, poptredsednik i suosnivač komisije, Jakov Popov – nagrađivani autor animiranih filmova i ambasador MM festa.

,,Bolje da se deca igraju filmom nego film decom” je slogan manifestacije koju tradicionalno podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka i Filmski centar Srbije.

Revija je tradicionalna godišnja smotra radova mladih filmskih autora od 7 do 19 godina, sa ciljem afirmisanja i unapređivanja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih reditelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.