U trendu

Izložba „Imagine – refleksije o miru“ otvorena večeras u CZKD

BEOGRAD – Izložba pod nazivom „Imagine – refleksije o miru“, otvorena je večeras u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Ratni fotografi koji su pratili sukobe u Libanu, Severnoj Irskoj, Bosni, Ruandi, Kambodži i Kolumbiji, na poziv Fondacije VII vratili su se zajedno sa šest autora na teritorije pogođene konfliktima kako bi razumeli i zabeležili izgradnju mira.

„Kroz iskustva preživelih, žrtava, pregovarača i istraživača, ova izložba istražuje teme i izazove mirovnih procesa kroz intiman pogled u postkonfliktnim društvima. Ona donosi stanje terenu kroz prizmu novinarskog iskustva; fotografi i autori ponovo su posetili gradove i sela; razgovarali sa ženama, muškarcima, vojnicima, civilima, državnicima, studentima koji su preživeli sukob ili su rođeni ili odrasli u posleratnom društvu, otkrivajući kako izgleda njihovo iskustvo mira“ piše u tekstu kojom je najavljena izložba.

Izložbi je prisustvovala i Anke Konrad, a obuhvata radove eminentnih autora kao što su Stephen Ferry (Kolumbija), Ron Haviv (Bosna i Hercegovina), Gary Knight (Kambodža), Don McCullin (Liban), Roland Neveu (Kambodža), Gilles Pereš (Severna Irska), Jack Picone (Ruanda) i Nićole Sobecki (Liban).

Izložba će biti otvorena do 5. aprila, u periodu od 12 do 18 časova, osim nedeljom.

Takođe, u tom periodu biće organizovana dva stručna vođenja kroz izložbu – u subotu 25. marta u 12 sati, kroz izložbu će voditi Fiona Turner (SAD), direktorka projekta Imagine i producentkinja nagrađena Emmy-em.

U subotu, 01. aprila s početkom u 12 sati, kroz izložbu voditi Sandra Vitaljić (Hrvatska / Švedska), fotografkinja, kustoskinja i ekspertkinja za ratnu dokumentarnu fotografiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.