U trendu

Izložba japanskih umetnika 12. avgusta u Novom Sadu

BEOGRAD – Izložba „Small Reboots“ predstaviće radove pet savremenih japanskih umetnika i biće otvorena 12. avgusta (20:00) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, gde će trajati do 28. avgusta, najavili su danas organizatori.

„Svih pet umetnika na veoma zanimljiv način koriste tehnologiju i znanja iz vizuelnih umetnosti. Na veoma interesantan medijski živopisan način izražavaju nekad i provokativne teme“, rekla je kustoskinja izložbe Ksenija Marinković na konferenciji za novinare.

Izložba “Small Reboots” kojom se predstavljaju Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko održava se u okviru Desetog festivala “Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”.

Organizatori su istakli da reč o autorima koji su se do sada predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuiton Pariz i Ars Elektornika festival u Lincu.

Izložba je rezultat saradnje kustoskinja Tomohire Okade i Marinković, koja je istakla da se predstavljeni umetnici bave pitanjem resetovanja ljudskog društva, koje treba da zastane i preispita vrednosti i nasleđe kojima raspolaže, a nadahnuti su problemima kao što su ekološke promene, natalitet i hibridni život između humaniteta i tehnologije.

Prema njenim rečima, Hasegava će se predstaviti multimedijalnim radom „Želim da rodim delfina“, Kodamin „Morfotower“ je skulptura u pokretu koju od tečnog gvožđa stvaraju magnetna polja, a „Engaded Body“ Okade je nakit oblikovan 3d skenom u ljudsko telo.

Išizuka je likovni umetnik nadahnut japanskim folklorom kojim sam kreira likove životinja, a Tomohiko se predstavlja sa malim robotom preko koga se može na daljinu razgovarati sa blisim osobama.

Direktorka festivala Dunavski dijalozi Vesna Latinović najavila je da će izložbu u Novom Sadu otvoriti ambasador Japana Takahiko Kacumata Kacunama, a biće prisutno i četvoro od pet japanskih umetnika, koji će 15. avgusta održati prezentaciju za studente.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar