U trendu

Izložba „Kolekcija kao ogledalo“ sutra u Galeriji SANU

BEOGRAD – Izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ biće svečano otvorena sutra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU u organizaciji ove dve institucije, i trajaće do 20. februara.

Upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe Tijana Palkovljević Bugarski istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je ova postavka nastala pre dve godine, na zahtev Narodne galerije Slovenije iz Ljubljane.

„Nakon izložbe na kojoj su predstavili hrvatski modernizam, predstavnici te galerije pozvali su nas da u njihovom prostoru prikažemo srpski modernizam. Tom serijom izložbi oni su želeli da prikažu jedinstvo kulturnog prostora u periodu od kraja 19. i početka 20. veka“, navela je Palkovljević Bugarski.

Po njenim rečima, „ta postavka predstavlja jednu celinu i zanimljiv koncept koji zaslužuje da bude predstavljen i srpskoj publici“, a jedina izmena je u naslovu.

„Za ovde se izložba zove „Kolekcija kao ogledalo“ i time smo želeli da pokažemo kako se jedna epoha i istorijat jedne ustanove ogleda u kolekciji“, objašnjava Palkovljević Bugarski.

Ona navodi da su svi umetnici čiji su radovi predstavljeni povezani s Maticom srpskom time što su kao njeni stipendisti studirali u Beču i potom stvorili sebi karijere u Evropi.

„Ova izložba je zbog toga na neki način i priča o istorijatu naše ustanove i uticajima, razvoju i dometima srpskog modernizma tog perioda“, kaže Palkovljević Bugarski.

Ona dodaje i da je Galerija SANU povezana s ovom postavkom time što se među izloženim umetničkim delima nalaze i portreti akademika poput vajara Đorđa Jovanovića (koji je naslikao Paja Jovanović), autoportreta Ivana Tabakovića, portreta Zore Petrović, i slično.

Saradnica na izložbi Jelena Ognjanović navela je da ovu izložbu čini 86 dela, od čega 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

„Kroz izložbu može da se prati istorija umetnosti od 1880. godine i početak srpskog modernizma, ali i umetnici koje tradicionalno vezujemo za 19. vek i epohu akademizma i realizma“, rekla je Ognjanović.

Prema njenim rečima, pored većinskih muških umetnika među kojima se ističu Paja Jovanović, Petar Lubarda, Uroš Predić, ali i mnogi drugi, izložba nudi i dela značajnih slikarki poput Nadežde Petrović, Danice Jovanović i Zore Petrović.

Pored toga, kako je Ognjanović najavila, tokom trajanja izložbe biće upriličen i prateći program koji, između ostalog, čine stručna tumačenja i predavanja.

Realizaciju ove izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a podršku je pružio i Grad Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar