U trendu

Izložba „#kosmičkiritmovi“ od sutra u Bioskopu Balkan

BEOGRAD – Izložba „#kosmičkiritmovi“ vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta i uz saradnju sa Centrom za savremenu umjetnost Crne Gore, biće otvorena sutra u beogradskom bioskopu Balkan.

Na ovoj izložbi, koja će biti otvorena do 21. oktobra, umetnica iz Crne Gore će se predstaviti svojom plavom monohromatskom instalacijom i slikama.

„Kroz instalaciju kao novu umjetničku praksu Milena stavlja naglasak na prostor, rad sa vremenskom dimenzijom, tačnije sa sadašnjim trenutkom, aktuelnošću, prisutnošću. Oslanjajući se na jednu dominantnu boju u svom radu, umjetnica ukazuje na svoju smjelost i nepristajanje na nezainteresovanost, uz odbacivanje zadatih formi. Njeno korištenje intenzivne boje izrazito plave, može se protumačiti kao pokušaj da posmatrača oslobodi od procesa mišljenja i da ga uroni u beskrajno plavo prostranstvo i kosmičke ritmove“, navodi mr Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umjetnosti u opisu rada Milene Mijović Durutović.

Milena Mijović Durutović (1971, Cetinje) je vizuelna umetnica i kustoskinja.

Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Članica je ULUCG od 1994. godine.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je vise nagrada i priznanja iz oblasti umetnosti, a njena dela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama.

Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.