U trendu

Izložba Magde Radojlović u Galeriji Doma omladine Beograda

BEOGRAD – Izložba “Put je u distanci – prati moje smernice” autorke Magde Radojlović, otvorena je večeras i trajaće do 26. marta u Galeriji Doma omladine Beograda.

Umetnica je zapisala u svom tekstu za novu izložbu da je dokaz dobrog dizajna, proizvod industrijske ere i masovno proizvedena hemijska olovka – osnovno izražajno sredstvo kojim je formiran njen ciklus crteža koji nosi naziv kao i ime postavke.

„Hemijska olovka kao deo svakodnevice je dostupna i nužna, dok kroz svoj monotoni plavi trag rasterećuje od autentičnosti i individualnosti. Papir, više prihvaćen nego odabran, u svom zadatom formatu deo je industrijskog standarda u oblasti štampe, a njegov poznat format čini okvir u kom se umetnica kreće, kao deo tehnološkog i kapitalističkogdruštva”, zapisala je autorka.

Kako je navela Radojlović, olovka i papir u kreativnosti za umetnicu su kao vodonik i ugljenik, dva hemijska elementa koji daju život.

Svi njeni radovi su vođeni jasnom i preciznom instrukcijom čiji postupak je sličan jeziku algoritama, a sam koncept izložbe, kako je ona objasnila, baziran je na zadacima koji liče na matematičke funkcije, „gde očajnički, ali nevino, na površinu isplivava ljudska greška pomoću koje se može rekonstruisati prava priroda umetničkog postupka“.

Umetnica je učestvovala na mnogim grupnim izložbama, a sa radovima iz ciklusa „Put je u distanci – prati moje smernice“ prvi put se večeras samostalno predstavlja u Galeriji DOB-a.

„Je li umetnica uspela da bude umetnica time što je uložila vreme ili je izgubila vreme? Postoji izvesna količina pritiska da se proizvede nešto sasvim novo i originalno kako bi se doprinelo kulturnoj sceni, ali je pritisak ujedno obeshrabrujući i paralizujući”, zaključila je Radojlović.

Magda Radojlović (26) rođena je u Nišu, a master studije je završila na odseku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, dok trenutno živi i radi u Novom Sadu.

U njenom stvaralaštvu dominira crtež, ali takođe stvara značajna dela i projekte iz domena skulpture i instalacije.

Radojlović je deo kolektiva „Šok ZaDruge“ iz Novog Sada od 2021. godine, gde aktivno učestvuje u realizaciji mnogih projekata u sklopu tog kolektiva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.