U trendu

IzloĹžba „Migracije u umetnosti-Umetnost migracija“ u GMS

NOVI SAD – IzloĹžba „Migracije u umetnosti – Umetnost migracija“ biće otvorena sutra uveče u Galeriji Matice srpske (GMS).

Prvi put na jednom mestu biće prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske, Tijane Palkovljević Bugarski, izložba je deo projektnog luka “Seobe” Fondacije “Evropska prestonica kulture 2022”, kojim je još 2016. aplicirano za titulu koju sada Novi Sad nosi.

„RazmiĹĄljali smo koja je tema za naĹĄu ustanovu najadekvatnija, da je istovremeno i nacionalna i evropska, da je istorijska i aktuelna i koja moĹže da bude u vezi sa naĹĄom kolekcijom, ali koja nam nudi mogućnost saradnje sa drugim ustanovama i savremenim umetnicima. Fenomen migracija je upravo neĹĄto ĹĄto je jedan fenomen danaĹĄnjeg druĹĄtva, neĹĄto o čemu moĹžemo da pročima i kroz dela istorijskog slikarstva i kroz dela savremene umetnosti“, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski.

Projekat se sastoji iz dva dela – jedan je zbornik radova, a drugi deo je izloĹžba autora Danila Vuksanovića, Jelene Ognjanović i Luke Kulića.

Direktor Fondacije EPK 2022 Nemanja Milenković istakao je da je ova izložba višestruko značajna.

„Mi smo se za temu seoba opredilili iz nekoliko razloga. Svaka evropska prestonica kulture trebalo bi da preispita svoj identitet da bi znala da priča svoju priču u budućnosti, ali usklađeno sa evropskim temama. Migracije, a nazvali smo ih “Seobe” čine kulturni prostor Srbije vaĹžnim, a povezanim sa identitetom Novog Sada u kojem Ĺživi 21 nacija, a sa druge strane u vezi sa srpskom pričom koja je vrlo seobna. Na kraju to jeste priča Evrope, ona je uvek takva“, rekao je Milenković.

Izlozba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom „Tretjakov”, Državnim muzejem lepih umetnosti „Puškin”, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo.

Realizovana je u okviru programskog luka „Seobe“ Evropske prestonice kulture, a njeno odrĹžavanje omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.