Izložba „Mladost u šezdesetoj“ u Pančevu

PANČEVO – Izložba „Mladost u šezdesetoj“ autorke i kustoskinje Slađane Petrović Varagić biće otvorena 17. juna u Galeriji savremene umetnosti Pančevo.

Projekat „Mladost u šezdesetoj“ preispituje različite parametre nematerijalnih, ali opipljivih vrednosti koje je stvorila jedna zajednica okupljena oko fabrike tekstila „Mladost“ u Požegi, sa ciljem da zabeleži i arhivira, kao i da kroz savremenu umetničku praksu reinterpretira raznovrsne pristupe istraživanja fragilnih društvenih odnosa nekada i sada.

Kroz bavljenje temama industrijskog nasleđa u okviru fotografske, video produkcije i dizajna, kao i radom s fotografskim arhivama i arhiviranjem „živog sećanja“, projekat preispituje emancipatorski duh proteklih vremena kontekstualizujući ga kroz odnos bivših tekstilnih radnica/ka prema nasleđu koje su sami gradili.

„Mladost u šezdesetoj“ traga, prema rečima autorke, za vremenom mladosti, kao jedna od brojnih inicijativa na teritoriji bivše SFRJ danas, koja biva pokrenuta od strane umetnika i kuturnih radnika, a kojom se nastoji transponovati sećanje na emacipatorske poduhvate posleratnog jugoslovenskog perioda u polju savremene umetnosti.

„U današnjem kontekstu dehumanizovanih radnih odnosa na marginama neoliberalno-kapitalističkog poretka, u osvit četvrte industrijske revolucije koja ‘briše’ čoveka iz proizvodnog procesa, važni je govoriti o temama radništva i radničke klase, budući da se danas ova klasa fragmentiše i atomizira kako bi se onemogućila reprezentativnost i kolektivna borba za bolji položaj i opstanak“, ističe Petrović Varagićeva.

„Mladost u šezdesetoj“, dodaje autorka, nastoji da dekodira kulturno nasleđe jedne mikrozajednice i otvori prostor kritičkog razmišljanja unutar postojeće sociokulturne stvarnosti.

U projektu učetsvuju fotografkinja i vizuelna umetnica Milica Đorđević, snimatelj i montažer Sreten Vuković i vizuelni umetnik, grafički dizajner i ilustrator Uroš Pavlović.

Izložba u Pančevu će moći da se pogleda do 5. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.