U trendu

Izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u Tršiću

TRŠIĆ – Izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ biće otvorena u subotu na na 88. Vukovom saboru u Tršiću, a na kojoj će biti predstavljeno nematerijalno nasleđe upisano u Nacionalni registar, kao i nasleđe upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva – porodična slava, kolo – tradicionalna narodna igra, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo.

Novu postavku će otvoriti muzejski savetnik Tijana Čolak-Antić Popović, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, a izložba će trajati ravno mesec dana, do 18. oktobra.

Novi projekat autora Danijele Filipović, kustosa i koordinatora Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za cilj ima prezentaciju živog nasleđa koje su zajednice u Srbiji prepoznale kao obeležje identiteta i sačuvale do danas.

Ova postavka se realizuje u produkciji Centara za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, koji gostuje sa ovim delom u Tršiću., a u organizaciji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Izložba je osmišljena u okviru rada na promociji elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i saradnje sa institucijama koje su predlagači elemenata živog nasleđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.