U trendu

Izložba „Nepouzdan pripovedač“ Mrđana Bajića otvorena u MSUB

BEOGRAD – Izložba „Nepouzdan pripovedač“ našeg najznačajnijeg vajara Mrđana Bajića, otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložbi je prisustvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a među prisutnima je bila i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Na otvaranju izložbe Mrđan Bajić se zahvalio svima koji su doprineli realizaciji same postavke.

Posebnu zahvalnost odao je svom kolegi umetniku Ričardu Dikonu koji je iz Londona došao u Muzej savremene umetnosti.

„Ne mogu da zamislim ni boljeg umetnika, ni boljeg čoveka koji bi mogao da prisustvuje otvaranju izložbe od mog prijatelja iz Londona“ kazao je Mrđan Bajić.

Bajić je za Tanjug kazao da mu je velika čast što ima priliku da izlaže u MSUB, ako se uzme u obzir ko je sve izlagao u tom muzeju.

„Posebno sam srećan što je moj prijatelj iz Engleske Ričard Dikon došao na izložbu. Takođe osećam zadovoljstvo što je u MSUB stigao veliki broj ljudi iz sveta umetnosti među kojima su moji prijatelji , saradnici, kao svi oni koji su ovu izložbu učinili mogućom“ kazao je Bajić.

Postavka izložbe „Nepouzdani pripovedač“ obuhvata umetnikove amblematske radove i projekte koji su u poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta „Yugomuzej“ koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma-prostor tokom osamdesetih godina, a kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su tokom stvaralaštva podrazumevale i višemedijske izraze, publika je imala priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio.

Pronicljive refleksije i suptilne analize kako društveno-istorijskih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora, ali i globalnih civilizacijskih fenoma, izložba Mrđana Bajića donosi sa sobom čitav spektar posmatranja za publiku koja bude imala priliku da je poseti, navode organizatori.

Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju, izložba obuhvata i, za Bajića važan i neodvojiv, crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Prvo stručno vođenje izložbe „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića biće održano petog oktobra u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, kada će ulaz za posetioce biti besplatan, a vođenje će početi u 20 časova, koje će voditi kustosi Muzeja savremene umetnosti.

Autor izložbe Mrđan Bajić predstavlja jednog od najznačajnijih i najplodnijih umetnika savremene umetničke scene u Srbiji, dobitnik je ordena Viteza umetnosti i književnosti, Ministarstva kulture i komunkacija Republike Francuske, 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar