U trendu

Izložba “Nezaštićeni svedok 2” u Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – Nova izložba „Nezaštićeni svedok br. 2: MMM“ dve autorke Jelene Spaić i Ane Knežević otvorena je u subotu i trajaće do 30. decembra u Galeriji „Aleksandar Despić“ Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Nakon projekta „Nezaštićeni svedok br. 1: Afrodizijak“ koji je realizovan u ritmu Fela Kuti-Fugazi u Muzeju afričke umetnosti pre godinu dana, „Nezaštićeni svedok br. 2“ se vraća na muzejsku scenu inspirisan eksperimentom čuvenog rok muzičara Lu Rida – “Metal Maćine Music”.

Kao što je snimanjem buke, a ne „prave muzike“ na MMM dvostrukoj ploči 1975. godine Lu Rid izazvao sumnju u ustaljenu definiciju muzike, „Nezaštićeni svedok“ nastavlja svoju misiju sumnjičavog buđenja muzeja i postavlja pitanje – mogu li se muzeji ikada probuditi?

Tu se sličnost Ridove “Muzike metalnih mašina” i muzeja ne završava.
Kao i muzej, i Ridov album poseduje auru – jedino pod gramofonskom iglom njegov muzički preokret postaje naširoko čuven, a muzej i Ridova ploča gube totalitet svoje originalnosti digitalnom reprodukcijom.

Takođe, ploča muzičara i muzej su “žrtve šumova” u komunikaciji: ako se pojača muzika Rida „do daske?, čuje se čista, nesnosna buka, a ako se smanji jačina zvuka, čuju se „hiljade zrikavaca kako pevaju odu suncu“.

Nije mnogo drugačije ni sa muzejima: ako se pojača njihovatišina „do daske“, svi su u riziku da čuju mnogo buke ni oko čega, a ako se smanji jačina muzejske ćutnje, možda će do publike dopreti buka i bes ponekog kustosa, duhovito pišu u tekstu za izložbu autorke.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi umetnika – Vladimira Nikolića, Nataše Kokić, Stevana Kojića, Gorana Ristera, Dejana Anđelkovića i Jelice Radovanović.

Autorke su i kustoskinje izložbe – Jelena Spaić, istoričarka umetnosti sa Fakuleta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu i Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti.

Stručni konsultanti su Ivan Stanić (viši kustos Muzeja nauke i tehnike) i profesor dr Milan Popadić (Centar za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu).

Organizatori projekta su FLU u Beogradu, Centar za muzeologiju i Muzej nauke i tehnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.