U trendu

Izložba „Notr Dam, urbani pejzaž“ u Novom Sadu

NOVI SAD – Izložba „Notr Dam, urbani pejzaž“ Milivoja Ljubinkovića biće otvorena 15. aprila u 18 sati u novosadskoj Kulturnoj stanici Svilara, na dvogodišnjicu velikog požara koji je zahvatio parisku katedralu.

Milivoju Ljubinkoviću je, kako kaže, Notr Dam postao predmet interesovanja pre mnogo godina, te je sebi postavio pitanje: šta čovek koji se bavi likovnom umetnošću drugo da radi, nego da uzme da crta i slika.

„Jagoda Buić, moja prijateljica, ima stan na ostrvu Sen Luj, sa balkonom koji gleda na poleđinu Notr Dama. Instalirao sam se na njen balkon, izneo blok i skromna sredstva, jednu tubu gvaža, nekoliko ugljenih pastela za crtanje, nekoliko četki i to je bio moj pribor sa kojim sam pokušao da doživljaj Notr Dama prenesem na papir. U to sam utrošio 8 godina kontinuiranog rada“, priča Ljubinković.
Izložba „Notr Dam, urbani pejzaž“ prošle godine prikazana je onlajn, takođe 15. aprila, na godišnjicu velikog požara.

U večeri 15. aprila 2019. godine, katedralu Notr Dam zahvatila je vatra koja je uništila drveni krov i veliki deo njene unutrašnjosti.

Kasnije je potvrđeno da je sve što je uništeno obnovljivo.

Radovi Milivoja Ljubinkovića nastali su pre ovog požara.

Od početka 21. veka, katedralu je godišnje posećivalo oko 14 miliona turista i hodočasnika, što ju je činilo jednom od najposećenijih građevina u celoj Evropi.
Ova izložba realizuje se u organizaciji projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, koji ove godine obeležava svoj 70. rođendan.

Kao prateći program izložbe, biće prikazane fotografije i kratki filmovi o radovima na rekonstrukciji katedrale, koje za ovu priliku ustupa Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale Notr Dam iz Pariza.

Izložba će trajati do 10. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.