U trendu

Izložba novih članova ULUS-a u „Cvijeti Zuzorić“

BEOGRAD – Izložbom novih članova Udruženja likovnih umetnika Srbije, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ 19. januara tradicionalno započinje izložbenu godinu, saopštili su iz ULUS-a.

Prijem u članstvo ULUS-a, najstarije strukovno udruženje na našim prostorima, najčešće je prva stepenica u profesionalnom životu umetnika nakon završenih studija, ali ne tako retko umetnici koji su već decenijama prisutni na umetničkoj sceni žele da profesionalnu verifikaciju ostvare i članstvom u Udruženju.

Na konkurs koji je raspisan u drugoj polovini prošle godine prijavilo se 94 kandidata od kojih je primljeno 77, dok su troje umetnika po pozivu postali članovi ULUS-a.

ULUS navodi da je došlo do povećanja interesovanja za članstvo, zahvaljujući i brojnim inicijativama i programima usmerenim na mlade stvaraoce.

To su inicijativa ULUS Mladih i projekat Bijenale mladih koji su pokrenuti prošle godine sa ciljem da se promovišu mladi umetnici i povezu sa institucijama kulture.

Projekat Bijenale mladih – Javne pripreme je pilot projekat ULUS-a realizovan tokom leta 2020. u ULUS-ovim izlagačkim prostorima a koji ima za cilj da osnaži mlade i buduće profesionalce umetnosti i da im obezbedi osnovnu orijentaciju u polju profesionalne aktivnosti, znanja i veština kako bi se osposobili da preuzmu lidersku ulogu u organizaciji sopstvene manifestacije Bijenala mladih 2021, saopšteno je iz ULUS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.