U trendu

Izložba o arhitekti Nikoli Nestoroviću u Galeriji ULUS-a

BEOGRAD – Izložba posvećena arhitekti Nikoli Nestoroviću, jednom od najplodnijih autora s početka 20. veka, u produkciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda biće otvorena u sredu, 22. maja, u Galeriji ULUS-a, najavili su organizatori.

Cilj izložbe je upoznavanje šire javnosti s društvenim, kulturnim i umetničkim dometima Beograda i Srbije krajem 19. i početkom 20. veka, jer se kroz život Nikole Nestorovića prelama šira slika kulturnih, umetničkih, intelektualnih i društvenih stremljenja građanske elite tog razdoblja.
Izložba o Nikoli Nestoroviću teži da kroz životne i profesionalne sekvence istakne značaj stvaralačkog rada i delovanja u javnom i društvenom životu Beograda, ukazujući na povezanost različitih grana umetnosti putem prijateljskih veza sa umetnicima.

Dela ovog vrsnog arhitete predstavljaju trajne vrednosti kulturnog nasleđa Beograda, a 12 zdanja koje je projektovao, samostalno ili u saradnji sa kolegama, u prestonici imaju status kulturnog dobra-poput Uprave fondova (Narodni muzej), Zgrade Beogradske zadruge, hotela Bristol, Zgrade tehničkog fakulteta, Univerzitetske biblioteke…

Pored toga što su definisala urbano tkivo grada, dela Nikole Nestorovića su pomerala granice stvaralaštva u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.