U trendu

Izložba o arhitektonskoj baštini Beograda u Narodnoj banci

BEOGRAD – Izložba „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“, čiji su autori stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, biće otvorena večeras u Galeriji Narodne banke Srbije.

Izložba se realizuje u godini posvećenoj evropskom kulturnom nasleđu i predstavlja centralni deo programa Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu, koji će biti i otvoreni ovom postavkom.

U periodu između dva svetska rata, srpska arhitektura se razvijala kroz više paralelnih stilova: zakasnele secesije, srpskovizantijskog stila, folklorizma, art dekoa, akademizma i modernizma.

I pored bogatstva stilskih pravaca, tokom treće decenije 20. veka, vladao je akademizam kao zvaničan državni stil, međutim, pojavom modernizma krajem decenije dolazi do korenitih promena na graditeljskoj sceni.

Modernistički pokret se ubrzano širio i po broju učesnika i po broju i kvalitetu ostvarenih radova.

Doneo je novine u oblicima, formama, prostornom konceptu, materijalima, dekorativnosti, konstrukciji.

U stambenoj i javnoj arhitekturi preuzeo je primat, a do izražaja su došle arhitektonske koncepcije i ideje njenih vodećih protagonista Milana Zlokovića, Branislava Kojića, Dušana Babića, Jana Dubovog, Nikole Dobrovića, Dragiše Brašovana i drugih.

Nakon nešto više od osam decenija od nastajanja njegovih reprezentativnih primera, nosilaca strukturalnih i stilskih promena, oni su prepoznati kao neizostavni deo nacionalne graditeljske baštine.

Veliki broj podignutih zdanja potvrđuje da je beogradska moderna s jedne strane pratila glavne umetničke tokove najvećih evropskih centara, a s druge donela jedinstvene i autentične primere.

Koncept izložbe je osmišljen da reprezentuje značajna ostvarenja međuratnog beogradskog modernizma, a selekcija eksponata se kreće u okviru kulturnih dobara i dobara koja uživaju status prethodne zaštite.

Kao važan segment ove izložbe, koji prostorno locira sve objekte moderne na području grada, jeste i mapa „Moderna arhitektura Beograda“ čiji je autor Ustanova kulture „Parobrod“.

Izložba je posebno značajna, jer je povezala više institucija grada Beograda i Republike Srbije, ali i uspostavila saradnju sa naslednicima, nosiocima autorskih prava, fondacijama, civilnim sektorom i privatnim kolekcionarima.

Posebna saradnja ostvarena je sa Fondacijom Milana Zlokovića koja danas intenzivno radi na očuvanju dela čuvenog arhitekte i osnivača moderne.

Na otvaranju izložbe govoriće zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulure grada Beograda Olivera Vučković i arhitekta dr Ljiljana Blagojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar