U trendu

Izložba o Jenku i Mokranjcu MGB u Ljubljani

LJUBLJANA, 15. juna (tanjug) – Muzej grada Beograda upriličio je tematsku izložbu „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac“, o životu i radu ova dva muzička povodom proslave Manifestacije Dani srpsko-slovenačkog prijateljstva, i trajala je od 1. juna do 10. juna, u izložbenom prostoru Parohijskog doma Srpske Pravoslavne Crkve u LJubljani, sapštili su iz MGB.

Prilikom otvaranja prisutne su pozdravili prvi sekretar ambasade Republike Srbije, gospodin Aleksandar Gatalica, gospođa Divna Obrenović i gospodin Marko Sladojević iz Srpskog kulturnog centra „Mihajlo Pupin“.

Kao dan srpsko-slovančkog prijateljstva obeležava se 12. jun i tom prilikom održana je proslava u Sloveniji uz prisustvo brojnih sponzora, zvanica, među kojima su bili svetska šampionka Nađa Higl Boharevic, ansambl „Kvintetke“ i vioske zvanice i prijatelji među kojima su Milorad Pupovac, ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković, prvi sektreat ambasade Republike Srbije u Sloveniji Aleksandar Gatalica i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

„Na naše veliko zadovoljstvo po prvi put je prikazan javnosti jedan od muzičkih legata, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, u pitanju je građa o kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Ovom izložbom smo na najlepši način doprineli manifestaciji Dani srpsko-slovenačkog prijateljstva, koja se tradicionalno održava u junu mesecu u LJubljani, prikazavši jedno muzičko prijateljstvo između kompozitora Davorina Jenka, rođenog Slovenca i kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjaca, čime smo ukazali na duge i trajne veze između naša dva naroda, naročito kada je u pitanju kultura“ kazala je Medaković.

Pored arhivske građe i narativnog dela, ovu izložbu je upotpunjena digitalnim sadržajem, tako da su posetioci mogli da koračaju rodnom Mokranjčevom kućom u Negotinu, putem VR naočara, a najznačajnije kompozicije ovih autora bile su dostupne za preuzimanje uz skeniranje QR kodova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar