U trendu

Izložba o Jovanu Dučiću u SANU

BEOGRAD – Izložba „Jovan Dučić: Traganje za novim“ akademika Zlate Bojović otvorena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, a otvorio ju je predsednik SANU akademik Vladimir Kostić.

Kostić je napomenuo da se SANU godinama unazad bavi predstavljanjem dostignuća velikih ljudi koji su obeležili našu istoriju.

„Sada je red došao na Dučića. Svaki put kada se Akademija bavila životom i radom naših velikih umova mi smo učili mnogo toga o uslovima u kojima su oni stvarali i okolnostima koje im često nisu išle na ruku. O tome svedoče i Dučićeve pesme“, rekao je Kostić i istakao da je Dučić bio izuzetan pesnik, prozni pisac i diplomata.

Muzičkim numerama ceremoniju otvaranja izložbe oplemenile su učenice gimnazije Jovan Dučih iz Trebinja.

Ovom postavkom započinje obeležavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića, koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pesnika.

Po rečima autorke Bojović, izložba „ima zadatak da u celini predstavi Dučićeve najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, prvenstveno književnom, koji mu je doneo veliku zasluženu slavu, da ga predstavi kao diplomatu i pokaže izuzetnost njegove pojave“.

Bojović je za Tanjug kazala da reč o dosad najvećoj izložbi o Dučiću.

„Postavka je neka vrsta likovne biografije Dučića od rođenja u Trebinju do povratka u njegov rodni grad. Sakupili smo predmete, ostatke njegove ostavštine, rukopise, veliki broj autografa…Sakupljali smo te artefakte po različitim institucijama , najpre u Trebinju…“ kazala je Bojović.

Izložba se sastoji od osam celina (odeljaka) koje prate Dučića od rođenja, te preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, sve do kraja života i „povratka“ na večni počinak u Trebinje.

Građa za ove odeljke dobijena je iz većeg broja biblioteka i arhiva (iz Trebinja, Narodne biblioteke Srbije, arhiva i biblioteke SANU, privatnih kolekcija, i drugih).

Ovom prilikom će po prvi put biti predstavljena i sva prva izdanja njegovih dela, od kojih neka predstavljaju velike retkosti.
Na izložbi je izložena i Dučićeva bista čiji je autor Ivan Meštrović, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Pored toga, za ovu priliku snimljen je i film koji će se prikazivati tokom čitavog trajanja izložbe, a koji dočarava Dučićevo Trebinje i predstavlja sve znamenitosti u tom gradu za koje je Dučić zaslužan (odnosno spomenike koji su podignuti njegovom zaslugom, pre svega spomenik Njegošu), ostatak njegove rodne kuće, kao i njegovo večno prebivalište – Gračanicu.

Kako je najavljeno, dan nakon otvaranja izložbe (8. septembra) biće upriličena Svečana akademija u čast ovog velikog jubileja, a nakon toga, 9. i 10. septembra, biće održan naučni skup posvećen Dučićevom životu i delu.

Zbornik radova sa ovog skupa biće objavljen sledeće godine.

Osim toga, u periodu do naučnog skupa na srpskom i engleskom jeziku biće objavljena knjiga „Jovan Dučić – život, delo, vreme“, koja daje pregled pesnikovog života i rada, uključujući i diplomatske poslove, kao i sliku vremena u kojem je živeo i delovao, sa izborom iz bibliografije na kraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.