U trendu

Izložba o Lazi Lazareviću od 8. septembra u Beogradu

BEOGRAD – Izložba „Laza Lazarević – srpski kulturni heroj“ biće otvorena 8. septembra u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, povodom 170 godina od rođenja i 130 godina od smrti književnika Laze K. Lazarevića (1851-1891), najavila je ta ustanova.

Nova postavka sveobuhvatno osvetljava život i delo našeg znamenitog pisca i lekara, gde će na 30 panela biti predstavljeni – nesvakidašnja biografija, značajan književni domet i veliki doprinos u medicini i nauci jedinstvenog čoveka – humaniste, patriote i dobrotvora.

Takođe je na izložbi prezentovana građa iz fonda Biblioteke: zbirke pripovedaka Laze Lazarevića, publikacije koje tumače njegovo književno stvaralaštvo i obrazlažu značaj autora u istoriji srpske medicine, kao i njegove dijagnoze različitih bolesti i opisi toka lečenja.

Autorke projekta su Vuka Jeremić i Dragana Mihailović, bibliotekarke savetnice u Univerzitetskoj biblioteci, a izložbu će otvoriti Dušan Ivanić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i Gordana Lazarević, saradnica Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.