U trendu

Izložba o manastiru Gračanica večeras u Domu kulture

GRAČANICA – Izložba pod nazivom „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“ autora Marka Markovića, biće svečano otvorena večeras u Galeriji Doma kulture Gračanica, a postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka.

Ti materijali prikupljeni su u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije, a dobijeni su i od kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije, saopštio je Dom kulture.

U predgovoru kataloga, autor izložbe i direktor Arhiva KiM – Marko Marković, piše da se još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije vratila u svoj zavičaj, nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva.

„Svesni da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma te Arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM“, piše u katalogu izložbe.

Marković navodi da je temu izložbe nametnuo veliki jubilej koji je prošle godine proslavio manastir Gračanica – 700 godina postojanja manastira.

„Od kada je sazidan predanošću neimara i darovitošću ktitora, predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima. Oni su, veoma nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine, četkicom oslikavali najbolje radove a perom ispisali najlepše stihove“, navodi Marković u predgovoru.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Grad Priština, a Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na KiM, pokrenuo je niz aktivnosti kao prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar